”Önskade sig tivolitema på skolgården”

Amir Haji, Korre Järvinen och Kalle i Sundbyberg tycker om sin skolgård.
Amir Haji, Korre Järvinen och Kalle i Sundbyberg tycker om sin skolgård.
Snurrgungan är en av de populärare aktiviteterna på skolgården.
Snurrgungan är en av de populärare aktiviteterna på skolgården.
Amir Haji, Korre Järvinen och Kalle i Sundbyberg
Eleverna tar själva sid på hur länge de gungar så att alla ska hinna innan rasten är slut.
Bara två av sju skolor i Sundbyberg klarar Boverkets rekommendationer på skolgårdar. Grönkullaskolan har tredje störst skolgård i kommunen. Här har varje elev drygt 16 kvadratmeter var att röra sig på – bara halva ytan som rekommenderas.

Det är både regnigt och kyligt när Mitt i besöker Grönkullaskolan i Rissne, men trots det råder det full aktivitet på skolgården. Tre som valt att vara utomhus på rasten är Korre Järvinen, Kalle Sundberg och Amir Haji. De är överlag nöjda med sin skolgård, men hade gärna sett att den var lite större.

Totalt har skolgården 10 752,2 kvadratmeter fri yta för barnen att leka på. Det blir 16 kvadratmeter för vardera för de totalt 675 stycken eleverna.

– Jag tycker den är ganska bra, men det finns inte så mycket som vi använder. Det är inte många som använder pingisbordet till exempel. De där gungorna börjar gå sönder också, säger Korre och pekar mot en snurrgunga som liknar en våg, säger Korre Järvinen.

Kalle Sundberg, Korre Järvinen och Amir Haji hänger gärna i snurrgungan som liknar en våg.

Snurrgungan påminner om en tivoliattraktion och är en av de populärare inslagen på skolgården.

– Det är många som hänger i den, så den börjar bli sliten, säger Korre.

Hennes skolkamrat Kalle Sundberg är inte heller är någon frekvent pingisspelare.

– Jag skulle vilja att skolan tog bort det och satte det en stor rutschkana istället. Vi har en redan, men det hade varit kul att ha en till, säger Kalle Sundberg och får medhåll av sin vän Amir Haji som leker tillsammans med Korre och Kalle på skolgården.

– Den är helt okej, tycker jag. Jag tycker bäst om att gunga, säger Amir, och sätter fart på snurrgungan som Korre och Kalle sitter på.

Vill ha tivoli på skolgården

Just tivoli-inslag var något som efterfrågades när skolan frågade eleverna om vad de ville ha på skolgården när det var dags för några år sedan.

– Barn är ju barn, så de önskade sig tivolitema. Allt från Gröna Lund-karuseller till pooler som de kunde bada i på somrarna. Det är ju lite charmigt. Men de önskade sig också klätterställning och nya gungor. Det har vi fått in, så vi gjorde en kompromiss, skrattar den biträdande rektorn Stefan Grufman.

Stefan Grufman blir förvånad när han hör att Boverket rekommenderar 30 kvadratmeter skolgård per elev.

– Det låter jättestort, speciellt i stadsmiljö. Jag upplever verkligen att eleverna är nöjda med vår skolgård, säger Stefan Grufman.

Han berättar att Grönkullaskolans närhet till naturen gör att det går att leka på andra ytor än på skolgården.

– Vår skolgård är inhägnad, men den angränsar till en skog och en stor äng. De områdena kan nyttjas som skolgård på raster om pedagoger tar med eleverna dit, säger Stefan Grufman, som berättar Grönkullaskolan har ungefär 100 elever ute på skolgården samtidigt på rasterna.

Flest grundskoleelever i kommunen, cirka 990 stycken, går på Ängskolan i centrala Sundbyberg. Det är också där varje elev har minst fri yta (14 kvadratmeter) var att leka på. Allra mest skolgårdsyta per elev kan Ursviksskolan och Kymlingeskolan kan stoltsera med, som har 42 kvadratmeter skolgård per elev.

Sundbybergs stad berättar att de försöker följa Boverkets rekommendationer så långt som möjligt när de planerar nya skolor i kommunen.

– Allt står i relation till varandra när det planeras nya byggnader. Frågan hanteras av plan och stadsbyggnad i första hand men vi kommer in tidigt i processen för att kunna vara med och ge synpunkter och kommentarer på tomt och utförande, säger Marie Truedsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Sundbyberg.

Fakta

Så här stora är skolgårdarna i Sundbyberg

Lilla Albyskolan (med Klippans förskola)
Kvadratmeter: 15 163,3 m²
Elever: 390
Kvadratmeter per elev: 38 m²

Duvboskolan
4651,3
320
14,5

Grönkullaskolan
10 752,2
682
16

Ängskolan
1 3764,4
990
14

Ursviksskolan
14 200,7
340
42

Kymlingeskolan
9828,4
232
42

Örskolan
2587,5
160
16

Källa: Sundbybergs stad och Lokalfastigheter