ANNONS

Äldre värmer sig i Tumba centrum

Maj-Lis Eriksson fryser hos Botkyrkabyggen.
Maj-Lis Eriksson brukar använda filt för att värma sig.
Assar Bylund fryser hos Botkyrkabyggen.
Assar Bylund värmer sig på biblioteket i Tumba.
Det är för kallt i lägenheterna.
Det tycker både Maj-Lis Eriksson och Assar Bylund som är hyresgäster hos Botkyrkabyggen. Men det är inte alltid temperaturen är för låg när folk klagar enligt Botkyrkabyggens kundchef.
– Ibland har folk rätt och ibland har folk fel, säger kundchefen Jan-Erik Sandh.
ANNONS

Varje år hör folk av sig till Mitt i Botkyrka Salem om kalla lägenheter. Den här vintern har inte varit något undantag. Samtal och mejl har kommit ifrån både de norra och södra kommundelarna. Bland de som hört av sig finns Hasse Eriksson, son till Maj-Lis som bor i en lägenhet på Gröndalsvägen i Tumba.

– Nu har Botkyrkabyggen varit här, men jag tycker fortfarande att det är kallt, säger Maj-Lis Eriksson när Mitt i Botkyrka Salem kommer på besök.


Läs också: Tullingebon som har 2 000 kaktusar hemma


Maj-Lis och vänner till henne brukar gå till Tumba centrum ibland för att värma sig. Det brukar också Storvretenbon Assar Bylund. Han berättar att temperaturen i kombination med hälsoproblem gör att han ofta inte vill vara i sin lägenhet på grund av att han fryser. Istället är han ofta ute och cyklar kvälls- och nattetid eller sitter sitter i Tumba centrum för att hålla sig varm.

Assar Bylund fryser hos Botkyrkabyggen.

För ett antal år sedan fick huset han bor i ett nytt ventilationssytem. Och det är den som är boven i dramat hävdar han. Han berättar att han frusit i många år. Mitt i Botkyrka Salem möter honom på biblioteket i Tumba. Här sitter han för att läsa tidningar, men också för att värma sig.

– Det blir kallras i lägenheten. Problemet är att Botkyrkabyggen mäter enbart temperaturen. Man måste också kolla kallraset och draget, säger Assar Bylund.

Han uppmanar Botkyrkabyggen att skaffa en så kallad ”anemometer” för att mäta draget.

Jan-Erik Sandh som är kundchef på Botkyrkabyggen menar att bostadsbolaget har de mätinstrument som behövs.

ANNONS

– Har han problem får han gärna höra av sig till oss, så får vi titta på det, säger Jan-Erik Sandh som inte vill kommentera Assars Bylunds enskilda ärende.

Han medger dock att en del hus kan ha vissa problem med klimatet.

– Det här är ett säsongsbetonat problem och kopplat till att våra fastigheter blir äldre. Det här är något vi behöver jobba med långsiktigt med och åtgärda i samband med renoveringar, säger han.

Felanmälningar till Botkyrkabyggen 2016.

Felanmälningar till Botkyrkabyggen förra året. Ingen särskild kategori finns för klagomål på temperaturen.

Men det är inte alltid för kallt i lägenheterna när folk hör av sig enligt kundchefen:

– En boende kan uppleva en lägenhet som kall även fast lägenheten vid mätning visar rätt temperatur. Vi åker ut och mäter temperaturen om en kund felanmäler en lägenhet som för kall. Om det skulle vara för låg temperatur i lägenheten så åtgärdar vi det.

Han fortsätter:

– Det händer att folk har rätt och att folk har fel. Ibland har folk 20 grader varmt i lägenheten, men de upplever ändå lägenheten som fuktig och kall, säger han.


Läs också: Arameisk Syrianska förhandlar med IFK Göteborg om reseersättning till ”hemmamatchen”