I våras berättade Mitt i att Engelbrektsskolan för tredje året i rad vann guld på skol-SM i basket.

Möjligheten att utöva denna sport är dock förbehållen de elever som går idrottsprofil – på skolgården finns det sedan några år inte längre några korgar.

Det senaste året har föräldrar på skolan kämpat för att få ett par nya.

– Att få barn i rörelse borde vara högt prioriterat. Det är många elever som sitter med mobilerna eller hänger i Fältan på rasterna, säger en förälder som Mitt i talat med.

Rädda för fuktskador

Idrottsförvaltningen, som äger marken där skolgården ligger, vill dock inte gjuta ner några nya korgar.

– Vi har haft problem med fuktskador och vill inte göra några ingrepp i takkonstruktionen under skolgårdens yta, säger Niklas Pettersson, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

Mostphotos

Han uppger däremot att idrottsförvaltningen inte har något emot portabla basketkorgar på skolgården.

Men till skillnad från fotbollsplanen och löparbanorna, som idrottsförvaltningen har ansvar för, är det upp till skolan att ordna med portabla basketkorgar om det blir aktuellt, menar han.

– Vi har fått frågan från föräldraföreningen och det är inga problem, taket klarar av den vikten.

Inte högst prio

Enligt föräldraföreningen har skolan dock sagt att de inte kan garantera säkerheten med portabla korgar.

"Basketkorgar på skolgården är något vi velat ha på plats under en tid, men tyvärr fått konstatera att de lösningar som vi eller andra presenterat av olika anledningar inte varit genomförbara", skriver Engelbrektsskolans rektor Tomas Hultquist i ett mejl till Mitt i.

Han uppger att basketkorgarna inte har varit högst prioriterade eftersom Engelbrektsskolan ändå har "en av de mest aktivitetsinriktade skolgårdarna" i innerstan.

"Vi fortsätter hålla frågan levande till dess vi antingen har nya korgar i någon form på plats i någon form eller blivit tvungna att konstatera att det inte finns något genomförbart alternativ."

Sara Andersson Marmnäs, ordförande i föräldraföreningen på Engelbrektsskolan.

Sara Andersson Marmnäs, ordförande i föräldraföreningen på Engelbrektsskolan.

Privat

Stor frustration

Efter snart ett läsår av diskussioner är frustrationen stor bland föräldrarna på skolan.

"På ena sidan har vi skolledningen, som inte har gjort någon riskanalys, på andra sidan har vi en förvaltning som bara verkar se problem och vägrat gå med på ett kort möte för att diskutera lösningar. I mitten står ideellt engagerade föräldrar som lagt massor av obetalda dagar på detta, och elever som vill spela basket", skriver Sara Andersson Marmnäs, ordförande i föräldraföreningen på Engelbrektsskolan, i ett mejl till Mitt i.