Ont om bostäder att köpa

Just nu finns det ovanligt få bostäder till salu i Nacka. För att vara säkra på att få en bostad är allt fler villiga att köpa före visning, enligt mäklaren Johan Markelius.
Just nu finns det ovanligt få bostäder till salu i Nacka. För att vara säkra på att få en bostad är allt fler villiga att köpa före visning, enligt mäklaren Johan Markelius.
Hösten innebär högsäsong på bostadsmarknaden. Men samtidigt som Nacka växer näst snabbast i länet är det just nu ovanligt få bostäder till salu i kommunen.

Nu slår köparna till redan före visning för att inte gå miste om bostaden.

Under augustis första vecka ­lades 28 bostadsrätter och 16 villor i Nacka kommun ut till försäljning på Hemnet. Det ska jämföras med nästan det dubbla, 59 bostadsrätter och 29 villor samma vecka förra året.

– Jag har faktiskt inte någon riktigt bra teori om varför, det finns inga stora förändringar i exempelvis lagstiftning som kan förklara det. Det kan ha med vädret att göra, att folk väljer att vara lediga. Vi såg också att säsongen höll på länge än vanligt i våras, säger Johan Markelius, fastighetsmäklare vid Svensk fastighetsförmedling i Nacka.

Att sommarvädret spelar in tror även Claudia Wörmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset. Hon säger att det låga utbudet går igen i hela länet.

– En solig sommar gör oss lata. Vi orkar inte riktigt ta tag i bostadsaffärer, säger hon.

En konsekvens av det svaga utbudet är att det råder utmärkt säljläge. Den som säljer kan räkna med gott om spekulanter, inte minst i Nacka som har den femte största befolkningstillväxten av landets kommuner – bara storstäderna och Norrköping växer mer.

Trycket gör att allt fler bostäder säljs redan före en öppen visning. Spekulanten erbjuder säljaren ett pris som ligger över vad säljaren ursprungligen begärt mot att säljaren går med på försäljning utan att visa upp bostaden för andra.

– Det här är något vi ser direkt när utbudet går ner, det blir ett stort sug, säger Johan Markelius.

– Det handlar inte om en förändrad köpkultur, jag tror att det kommer att lägga sig om utbudet växer.

Vem som tjänar ekonomiskt på detta är svårt att säga, men enligt Johan Markelius tycker säljaren ofta att det är skönt att slippa en öppen visning med massor av människor som kommer och tittar. Köparen försäkrar sig om att inte gå miste om bostaden.

– Man kan säga att det bli en tryggare affär för alla parter, säger han.

De första helgerna i augusti brukar vara årets riktigt stora visningshelger.

Johan Markelius tror att utbudet så småningom blir större även i år, men troligen inte kommer upp till de nivåer det legat på de senaste årens höstar.

Det tror han på sikt påverkar priserna, som när det gäller bostadsrätter har sjunkit något de senaste månaderna.

– Fortsätter utbudet att vara lågt så kommer priserna att stiga. Ur säljarperspektiv kommer det att bli en bra höst, säger Johan Markelius.

Ur säljarperspektiv kommer det att bli en bra höst.Johan Markelius, mäklare

Fakta

2,5 miljoner snittpris för bostadsrätt

Totalt finns just nu 78 bostadsrätter i Nacka till salu på Hemnet. Förra året vid samma tid var antalet 109 och ett år innan det 118.

I snitt är det begärda priset på bostadsrätter just nu drygt 2,5 miljoner kronor, ungefär 500 000 kronor högre än för ett år sedan.

Per kvadratmeter kostade bostadsrätterna i Nacka i juli 31 532 kronor, en minskning från toppnivån i mars i år då priset var 35 127 kronor/kvadrat.

Källa: Hemnet/Mäklarstatistik