Operans vd: De får prata med vår hyresvärd

Birgitta Svendén, vd på Operan, svarar på Nackas kritik.
Birgitta Svendén, vd på Operan, svarar på Nackas kritik.
Efter ett år av uppskjutna beslut om vilken kommun som skulle få Operans och Dramatens nya lokaler tröttnade Nacka och drog sig ur. Nu svarar Kungliga Operans VD Birgitta Svendén på kritiken.

Efter att Nacka kommun meddelat att de inte längre kan hålla marken åt Dramatens och Operans lokaler utan att få besked svarar Operans vd Birgitta Svendén på kritiken om de utdragna förhandlingarna.

Enligt operachefen har nu förhandlingarna med de fyra berörda kommunerna lagts över på deras nuvarande hyresvärd för lokalerna i Gäddviken i Nacka.

– Det som har hänt under våren är att vi har gått vidare med diskussioner med vår hyresvärd Vasakronan och frågat om de vill fortsätta att ta hand om projektet. Kommunerna och Vasakronan har då möjlighet att prata ihop sig och komma fram till en bra lösning, säger Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan.

”Kommunerna och Vasakronan har då möjlighet att prata ihop sig och komma fram till en bra lösning”

Birgitta Svendén, vd Operan

De nya lokalerna ska byggas från grunden i något av kommunernas nyetablerade områden: Barkarbystaden i Järfälla, Hallonbergen i Sundbyberg, eller Flemingsberg i Huddinge.

Den kommun som vill få den kulturella flärden till sitt område får då anvisa mark till Vasakronan.

– I och med att vi informerade kommunerna om detta så har vissa kontaktat Vasakronan för att inleda ett samarbete därifrån. Nacka beslutade sig därför för att dra sig tillbaka. Vi har fortfarande inte uteslutit någon kommun alls, dörren till Nacka från vår sida är fortfarande helt öppen. Skillnaden är att samtalen inte förs direkt med kommunerna, utan via vår hyresvärd, säger Birgitta Svendén.

”Vi har fortfarande inte uteslutit någon kommun alls”

Birgitta Svendén, vd Operan

Nackas kommunstyrelseordförande Mats Gerdau (M) riktade igår skarp kritik mot de två kulturjättarna för att beskedet om vilken kommun som får de nya lokalerna har skjutits upp gång efter annan.

– Det kan vi nog säga att processen har tagit något längre tid än tänkt. Vi har varit tvungna att göra ett noggrant lokalprogram och för vår del handlar det i grund och botten om ekonomi. Vi har en begränsad ekonomi för det här projektet och har då behövt längre tid att bearbeta de frågorna, säger Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan.