ANNONS

Öppet hus i kväll i Älta om kritiserad centrumplan

x
Till vänster huset där bibliotek och kulturhus ska samsas. Till höger det nya torget.
På tisdagskvällen har Nacka kommun och fastighetsägaren Wallenstam öppet hus i Älta centrum, angående planerna på ett nytt centrum.
De kan räkna med att få det hett om öronen. Kritiken mot planerna har varit hård, inte minst vad gäller trafiklösning och kulturlokaler.
ANNONS

Förslaget till nytt centrum i Älta är på granskning, vilket är sista steget innan detaljplanen kan få grönt ljus av politikerna.

I kväll klockan 17.30-19 håller Nacka kommun och fastighetsbolaget Wallenstam öppet hus i Älta centrum, för att svara på frågor om planerna.

Planförslaget har mötts av kraftig kritik. Mitt i Nacka skrev här om veckan om oron för att biblioteket inte får större yta, trots att Älta växer kraftigt.

Alliansen har kvar bilden av Älta som en liten plutt

Christina Ståldal, Nackalistan

Samma farhågor finns vad gäller Kulturknuten – Ältas eget kulturhus som ska rivas och i framtiden dela lokaler med biblioteket och fritidsgården.

– Alliansen har kvar bilden av Älta som en liten plutt i Nacka. De tar ingen hänsyn till befolkningsökningen som kommer. Ska det bli ett bärkraftigt centrum behövs bra kulturlokaler och ett bra bibliotek, säger Christina Ståldahl från Nackalistan, som tillsammans med S, V och MP ville skicka tillbaka förslaget på ett nytt samråd, en begäran som röstades ner av Alliansen.

Trafik på torget väcker oro

I sin reservation tog de också upp trafiklösningen. Enligt planförslaget ska det nya torget få en gata för biltrafik.

”Att planera ett centrum med småstadskänsla för människan på 2020-talet betyder att fokusera på hur människor i alla åldrar rör sig, inte på biltrafik. På detta vis är det en mycket otidsenlig plan där fordonstrafik på torget dels förstör karaktären men även innebär en fara för främst barn”, skriver partierna i sin reservation.

Här hittar du mer info om kvällens öppet hus och centrumplanerna.

ANNONS