(M) öppna för självkörande bilar i Hagastaden

Anna König Jerlmyr (M) vill se fler självkörande bilar i trafiken.
Anna König Jerlmyr (M) vill se fler självkörande bilar i trafiken.
På onsdag ställs Vasastadsborna öga mot öga med stadens oppositionsborgarråd.
Anna König Jerlmyr (M) svarar på medborgarnas frågor om allt från otrygghet till självkörande bilar i Hagastaden.

Det är valår – och det märks. Politiker från såväl majoriteten som oppositionen gör sitt bästa för att möta medborgarna inför avgörandet i september.

Det moderata oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr har redan anordnat flera möten med medborgare i staden och på torsdag 26 oktober är det Vasastadsbornas tur. Från och med klockan 19.00 finns hon på plats på Norra Latin för att svara på medborgarnas frågor.

Vill göra äldreboenden privata

En av frågorna på dagordningen är Norrmalms äldreomsorg. Under den senaste tiden har den styrande majoriteten beslutat om återkommunalisering av flera privata äldreboenden.

Feltänk, enligt Anna König Jerlmyr (M).

– För oss är kvaliteten i äldreomsorgen det viktigaste. Nu ser vi hur majoriteten genomför återkommunaliseringar av enbart ideologiska skäl, säger hon.

Vill ni återföra de kommunaliserade boendena i privat regi?

– Vill de äldre välja kommunala boenden ska de såklart få göra det. Men vi vill utveckla valfriheten. Och ja, vi är öppna för att ta tillbaka vissa kommunaliserade boenden.

Vill göra Sergels torg tryggt

Nedskräpning, idrottsplaner och otrygghet är andra frågor som kommer att lyftas under träffen. I Moderaternas egen budget för 2018 presenteras modellen Trygg stad, med en prislapp på omkring 100 miljoner kronor.

En av platserna i fokus är Sergels torg.

– Jag blir frustrerad över hur lite som har hänt med Sergels torg. Det är fortfarande en mycket otrygg plats och utöver julmarknaden som anordnas varje år är det ett ganska torftigt utbud. Om vi får genomföra vår satsning kommer vi inte att lämnar platsen förrän 90 procent känner sig trygga.

”Alla kan inte cykla”

Trafiksituationen i Vasastan och city är under omvandling. Bilismen ska begränsas för att ge plats åt bredare gång- och cykelbanor, bland annat på Vasagatan.

Bra, men inte tillräckligt, tycker König Jerlmyr.

– Det behöver vara mer genomtänkt. Alla kommer inte kunna cykla och det är något som vissa politiker i majoriteten inte verkar förstå. Vi behöver mer smarta transporter, som elcyklar, men vi ska inte tro att bilarna ska försvinna från city.

Vill införa självkörande bilar

När det gäller trafiken har Anna König Jerlmyr ett förslag av det mer spektakulära slaget. Hon vill se fler självkörande bilar i innerstan, till exempel i Hagastaden.

Partiet vill införa så kallade testbäddar för självkörande bilar och öppnar också upp för körfält som är helt dedikerade till självkörande bilar.

 Självkörande bilar borde planeras in i varje ny stadsdel och jag är öppen för att testa det i Hagastaden. Det är ett trafikslag som kommer att slå igenom inom bara 10,15 år och Stockholm måste vara med på tåget. Just nu blir vi omkörda av städer som Göteborg.