De öppnade sitt hem för asylsökande

Åsa Jönsson Tysén och maken Tomas fikar tillsammans med killarna Rami och Shefi.
Åsa Jönsson Tysén och maken Tomas fikar tillsammans med killarna Rami och Shefi.
När killarna Rami och Shefi fyllde 18 tvingandes de lämna Österåker kommun. Då bestämde sig Åsa Jönsson Tysén och maken Tomas för att öppna sitt hem.
– De har ju kommit att bli som familjemedlemmar, som våra barn, säger Åsa Jönsson Tysén.

Sedan 2015 har Österåker kommun tagit emot 153 ensamkommande. Många har fått uppehållstillstånd, men för vissa av dem är framtiden fortfarande oviss.

När ungdomarna fyller 18 ansvarar inte längre kommunen för dem och de tvingas då flytta till ett boende för vuxna asylsökande. Många gånger innebär detta en helt annan plats i landet.

I Österåker kommun befinner sig i nuläget sju ungdomar som fyller 18 under året.

Träffades på ungdomsgård

I en villa i Åkersberga sitter Åsa Jönsson Tysén och maken Tomas Tysén och fikar tillsammans med killarna Shefi och Rami.

Kaffe och bullar står uppdukat. Stämningen är varm och familjär, men samtidigt är allvaret påtagligt. Över Shefi och Rami hänger ett orosmoln.

Åsa träffade killarna första gången när hon jobbade på en ungdomsgård i Åkersberga. Hon hade fått i uppdrag av kommunen att erbjuda ensamkommande ungdomar en daglig verksamhet fram tills att skolplatser hunnit ordnas.

Vid årsskiftet 2015 avslutades Åsas uppdrag, men hon såg till att hålla kontakten med killarna via Facebook.

Tvingades flytta

Våren 2017 nåddes hon av beskedet att de hade tvingats flytta från kommunen. De befann sig på olika platser i landet och båda mådde mycket dåligt.

– Det gjorde mig väldigt ledsen att höra, säger Åsa.

Hon föreslog att killarna skulle komma tillbaka till Åkersberga och hälsa på. Det gjorde de, och efter bara några dagar fick de frågan om de ville stanna. Det vill de, och Åsa och Tomas har inte ångrat sig en sekund.

– De har ju kommit att bli som familjemedlemmar, som våra barn, säger Åsa.

Killarna skrattar och instämmer.

En situation utan framtid

Det blev snabbt uppenbart att det fanns många fler än Rami och Shefi som var i samma situation. Alla ungdomar de hade lärt känna riskerade att skickas iväg så fort de blev myndiga.

De beslutade sig då för att starta upp Frivilliga familjehem i Österåker.

Rami och Shefi befinner sig båda fortfarande i asylprocessen, som redan har tagit över två år.

De beskriver sin tid på asylboendena som dåliga, med många människor inklämda på små ytor. Människor som mådde psykiskt dåligt. De beskriver en situation utan framtid.

– Det var väldigt långt till skolan. Utan pengar till busskort gick det inte att ta sig dit, säger Shefi.

Nu pluggar de språkintroduktion i Åkersberga som är en förberedande utbildning inför gymnasiet.

Förutom att hänga med kompisar så tränar killarna mycket. Det är ett bra sätt att minska stressen.

”Att åka tillbaka innebär döden”

Shefi berättar att han trivs väldigt bra i Sverige, men att han gärna också skulle åka tillbaka till sitt hemland. Men som det ser ut nu går det inte.

– Stora delar av min familj är döda. Därför lämnade jag Afghanistan för Sverige. Jag kan inte åka tillbaka dit. Åker jag tillbaka så innebär det döden för mig med.

Åker jag tillbaka så innebär det döden

Shefi

Oron inför framtiden är påtaglig och många kompisar från Åkersberga har redan fått avslag. Den ständiga oron gör det svårt att koncentrera sig på utbildningen, men de gör så gott de kan.

– Jag vill bara lära mig svenska och gå i skolan.

Sen Mitt i besökte familjen har ytterligare tre killar flyttat in och de är nu värdfamilj åt totalt fem ungdomar.

Fakta

Om Frivilliga familjehem

Åsa Jönsson Tysén och maken Tomas Tysén beslutade sig för att starta upp Frivilliga familjehem i Österåker efter att de hade sett hur många ensamkommande var tvungna att lämna kommunen när de fyllde 18. Ambitionen är att kunna erbjuda boende till ungdomarna under pågående asylprocess.

Initiativet är ett samarbete med föreningarna Tillsammans Åkersberga, IFEN (Intresseföreningen för ensamkommande och nyanlända) och FFF (Föreningen för folkbildning och frihet).

Mer information finns på hemsidan www.frivilligafamiljehem.se