Nu öppnar Djurgårdens nya museum

Öppnar på lördag.
Öppnar på lördag.
Till helgen slår nya museet Vikingaliv på Djurgården upp portarna.

Hur var det egentligen att leva på vikingatiden?

Den frågan och många andra får den nyfikne svar på när Vikingaliv öppnar till helgen. Till sin hjälp har man tagit historikern Dick Harrison som använt sin expertis till att förmedla en bild som är mer överensstämmande än den gängse uppfattningen om de gamla nordborna.

Bakom projektet står bland andra Ulf Larsson och Fredrik Uhrström som tidigare arbetat med Junibacken, beläget ett stenkast från den gamla båthallen där Vikingaliv kommer att öppna.

Museets två delar

Museet består av två delar, på nedervåningen kan besökaren, sittandes i en gondol, färdas genom en vikingafamiljs liv. En trappa upp finns en modell av en vikingaman som skapats delvis med hjälp av DNA från ett skelett bevarat på Sigtuna museum.

Historiska museet är även de involverade i museet och lånar ut ett 30-tal föremål till Vikingalivs utställningsdel.

– Vi är oerhört stolta över samarbetet med Historiska museet. Historiska är en av världens främsta institutioner när det gäller den vikingatida historien, och samarbetet är ett erkännande på att vi kompletterar varandra, säger Ulf Larsson, vd för Vikingaliv som hoppas på att museet ska locka 450 000 besökare årligen.