ANNONS

Öppnar för fler ombildningar

Mikael T Eriksson (M) mötte hyresgästerna.
Mikael T Eriksson (M) mötte hyresgästerna.
Högklintavägen, Franstorpsvägen, Götgatan, Järnvägsgatan och Rissneleden. Från hela stan kom demonstranterna till stadshuset för att protestera mot renoveringar och höjda hyror.

När Mikael T Eriksson (M) mötte folksamlingen var det med ett oväntat besked: renoveringsobjekten kan säljas.
ANNONS

”Robust renovering – nej tack!”. ”Varsam renovering – ja tack!”. ”Vi vill bo kvar, vi vill bo kvar!”.

Ett hundratal hyresgäster slöt på måndagseftermiddagen upp utanför stadshuset i Hallonbergen. Då de anser att Förvaltaren inte lyssnat, var det nu dags att vända sig direkt till politikerna.

– Förvaltaren lyxrenoverar bostadsområdena, ett efter ett. Man vet att snart kommer de till vårat hus. När hyrorna höjs sållas de hyresgäster bort som inte har så mycket pengar, säger Farnoosh Fard som bor på Hallonbergsvägen och demonstrerar med sin make.

Många av demonstranterna bor på Högklintavägen. Där planeras för en såkallad robust renovering, vilket många anser är onödigt. De befarar en hyreshöjning med runt 50 procent.

– Man vill kasta ut rubbet, trots att många har gjort renoveringar. Jag har perfekt parkettgolv. Varför inte behålla det? Det är så onödigt känns inte speciellt miljövänligt, säger Barbro Grufman på Högklintavägen.

Grannen Anita Ottosson håller med. Hon säger att många är oroliga.

– Många ser det som en vräkning. Och många bor ensamma och har byggt upp en trygghet och gemenskap i sina hus. När hyrorna höjs tvimgas många flytta, men till vad? säger Anita.

Bengt Söderström vet hur det är. Han bodde i Bananhuset i 22 år innan fastigheten renoverades. Efter det höjdes hans hyra med 2500 kronor. Han fick en ny lägenhet på Högklintavägen.

– Och nu blir det samma sak igen. Jag kommer inte ha råd att bo kvar här heller, om jag inte rånar en bank då. Det är hemskt. Man har byggt upp en gemenskap och slipper känna sig ensam.

ANNONS

Grannarna lämnade under demonstrationen över en lunta med namnunderskrifter, 86 procent av de 175 hyresgästerna har skrivit under, till kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M).

Han var kritisk mot Förvaltaren.

– Jag förstår hur hyresgästerna känner sig. De får inga besked om sin nya hyra. Förvaltaren måste bli bättre på kommunikation, säger han.

Under mötet lanserade Eriksson en ny lösning: ombildning. De gäller för de två huset på Götgatan, där renoveringsprocessen är längst gången och nu i hyresnämnden.

– Att hyresgästerna får köpa sina lägenheter är en konstruktiv lösning från den politiska majoriteten. Då får de göra en egen värdering och kan påverka vad som behövs renoveras, vad det ska kosta och de får ta del av värdeökningen, säger Mikael T Eriksson.

Beslutet väntas tas i maj.

Tiiu Müller som bor på Götgatan är efter mötet förvånad, och inte nöjd.

– Det där var oväntat. Så nu ska vi pensionärer köpa våra lägenheter? Jag är 80 år, så det blir lite svårt. Ska mina barn köpa loss lägenheten? Det här trodde jag faktiskt inte.

Fel väg, anser oppositionsrådet Peter Schilling (S).

– De allra flesta tror jag vill bo i hyresrätter, så ja tycker vi ska behålla dem. Däremot tycker jag det borde finnas olika nivåer att välja bland, säger han.

Vänsterpartiet lanserade under kvällen ett förslag om En ”Bo kvar”-garanti där hyresgästerna får inflytande över renoveringarna.

Läs mer om renoveringarna på Götgatan här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.