ANNONS

Snart öppnar Hammarbybacken för åkning

För att kunna producera tillräckligt med snö till Hammarbybacken krävs kyla i åtta dagar.
För att kunna producera tillräckligt med snö till Hammarbybacken krävs kyla i åtta dagar.
När kylan väl kommer jobbar de dygnet runt för att få snö i Hammarbybacken.
När kylan väl kommer jobbar de dygnet runt för att få snö i Hammarbybacken.
Längtar du efter att åka skidor i Hammarbybacken? Nu väntar Skistar på kylan för att kunna dra igång snökanonerna på allvar.
Den 21 januari firas världssnödagen med aktiviteter och gratis åkning för barn och unga. Men sen stängs backen i 12 dagar. Skälet är alpina världscupen som väntas locka runt 10 000 besökare.
ANNONS

– Nu hoppas vi på kyla inatt så att vi kan köra snökanonerna igen. De gånger det går så kör vi dygnet runt, säger John Midelf, platschef på Hammarbybacken.

Det har varit skralt med snö i Stockholm i vinter. För att kunna producera tillräckligt mycket så att man kan åka i Hammarbybacken krävs att det är minusgrader i runt åtta dagar i sträck. Snömängden påverkas också av blåst och luftfuktighet.

Så än är backen stängd.

– Vi har inte tillräckligt med snö för att kunna öppna. Och när snökanonerna är igång så är det ju en arbetsplats med maskiner i rörelse, säger John Midelf.

I Hammarbybacken laddar man för alpina världscupen i slutet av januari.

Men det är bråda dagar. Under januari väntar både World snow day och alpina världscupen.

World snow day firas den 21 januari i på över 500 platser i  världen. Tanken är att väcka intresset för vintersport och snö. I Hammarbybacken sker firandet tillsammans med Skidförbundet och är en familjefest där barn och ungdomar upp till och med 15 år får åka gratis. Det anordnas även flera aktiviter som snowboard, puckelpist och backhoppning. Och snögubben Valle finns på plats.

Men redan dagen efter stänger backen för allmänheten. Då börjar nämligen förberedelserna för den alpina världscupen som går av stapeln den 30 januari. Backen är därefter stängd till och med den 2 februari.

ANNONS

Hur tänker ni kring att backen är stängd under så många dagar för allmänheten?

– Vi har tänkt på det men tycker att världscupen är ett bra sätt att visa upp alpin skidåkning med världens bästa skidåkare mitt i stan och tror att det får positiva effekter för skidåkningen. Det brukar komma runt 10 000 besökare.

Hur länge brukar Hammarbybacken vanligtvis kunna ha öppet för säsongen?

–I snitt från första januari till och med sista mars, men i år är vi lite senare. En normal säsong är vi igång 80-90 dagar.

Backen besöks då av många barn och unga i olika föreningar. Man har också skidskolor för både barn och vuxna. Och på senare år har Hammarbybacken även fått långväga besökare.

– Det är väldigt många turister som vill prova på att åka när de är i Stockholm. De kommer från hela världen, många är från Asien och Indien. Det är jätteroligt att kunna ha skidåkning mitt i stan, säger John Midelf.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.