Snart öppnar Huddinge bageri igen

Snart slår David Blom och hans kollegor upp dörrarna till Spröd Stenugnsbageri i Huddinge.
Snart slår David Blom och hans kollegor upp dörrarna till Spröd Stenugnsbageri i Huddinge.
Mycket surdeg och norska influenser. På måndag kan det vara dags. Om allt klaffar öppnar då gamla Huddinge bageri – nu under namnet Spröd Stenugnsbageri.
– Många har sagt att de är glada att vi öppnar, säger David Blom.

De hade smygpremiär i tisdags och sålde drygt 200 semlor. Nu pågår förberedelserna in i det sista. Om allt hinner bli klart planerar ägarna att öppna stenugnsbageriet på måndag.

– Det är fullt upp nu. Många har sagt att de är glada att vi öppnar eller att de haft egna planer på att starta något här, säger bagaren David Blom.

Han och bagarkollegorna Daniel Pedersen och Mikael Lind kommer närmast från Saltå kvarn. I Huddinge bageris gamla lokaler, på Ängsnäsvägen, ska de främst servera surdegsbröd och klassiska bakverk som croissanter, bullar och wienerbröd.

Norsk special

David Blom, som är uppväxt i Norge, berättar glatt att gästerna kommer kunna köpa ”skolbröd”, som är en norsk klassiker.

– Jag älskade det som barn. Det är ett vetebröd som innehåller vanlijkräm och kokosflingor. Vi kommer också servera släta bullar med eller utan russin, berättar David Blom.

Några inredningsdetaljer finns kvar från förr, bland annat två fönsterluckor från femtiotalet inne i kaféet. Tidigare fanns där en kyl. Nu kommer gästerna kunna se på när brödet jäses.

– Vi vill att kaféet ska bli en samlingspunkt där man träffas och har trevligt. På sikt funderar vi på att ha lättare luncher med och pizzakvällar, säger David Blom.