ANNONS

Öppnar för kulturbuss i Vallentuna

Även de som inte kan åka till kulturhuset i Vallentuna ska få ta del av bibliotekens aktiviteter.
Även de som inte kan åka till kulturhuset i Vallentuna ska få ta del av bibliotekens aktiviteter.
Vallentuna kommun håller på att ta fram en ny biblioteksplan. Bibliotekschef Marie Gustavsson vill se till att fler ska kunna få del av bibliotekens verksamhet. Hon öppnar bland annat för en bokbuss.
ANNONS

Just nu är förslaget på den nya biblioteksplanen ute på remiss bland de olika nämnderna. Om några månader ska ett beslut tas av kulturnämnden efter att nya förslag tillkommit eller försvunnit.

Bibliotekschef Marie Gustavsson lyfter fram att servicen i framtiden ska bli ännu mer rättvis och jämlik.

– Alla har rätt till en god service och den ska vara jämn och spridd i hela kommunen. Nu är den koncentrerad till centrum, säger hon.

Ett förslag i framtidsvisionen är att biblioteket får en bokbuss, eller kulturbuss som den också kan kallas.

Varför det?

– Därför att Vallentuna skulle passa perfekt för det. Det finns en stor landsbygd som har lite kommunikationer. Ska några barn till exempel åka till och från Vallentuna centrum så blir det en heldagsutflykt för dem, säger hon.

– Vi har ett fint kulturhus och det skulle kunna flytta ut det i miniformat för att visa film, någon teater i en annan lokal än kulturhuset.

Marie Gustavsson tillägger att det är en del av de tankar som hon har för den framtida biblioteksverksamheten.

För att få fler att använda de andra biblioteken, som det i Kårsta, har det blivit meröppet. Personer med lånekort kan själva låsa upp biblioteket och gå in för att låna. Marie Gustavsson trycker också på mer satsningar på skolbiblioteken, när kommunen strävar efter att bli Sveriges bästa skolkommun.

ANNONS

– De är ganska eftersatta och vi har inte lika många som det borde vara. Här borde vi göra en ordentlig översyn.