ANNONS

Öppnar sin dörr för flyktingar

Iman Ismael ligger bakom en av den senaste månadens blott två ansökningar från Sollentunabor om att bli familjehem för ensamkommande flyktingbarn.
Iman Ismael ligger bakom en av den senaste månadens blott två ansökningar från Sollentunabor om att bli familjehem för ensamkommande flyktingbarn.
Hon kom själv till Sverige som flykting 1992. Nu öppnar Iman Ismael, 52 år, upp sitt hem för barn på flykt.

– Jag vill verkligen hjälpa ett utsatt barn, säger hon.
ANNONS

När Lokaltidningen Mitt i hälsar på hos Iman Ismael möts vi direkt av hennes gästvänlighet.

– Vill ni ha kaffe, frågar hon och ställer fram ett fat med baklava på bordet nästan innan vi hunnit ta av oss skorna.

Det har gått ett par veckor sedan Iman skickade in en önskan om att bli familjehem för ett ensamkommande flyktingbarn.

Trots den stora uppmärksamheten kring det katastrofala läget för människor på flykt är det blott två hem i Sollentuna som den senaste månaden har anmält sitt intresse för att bli familjehem.

– Jag tycker det är konstigt att det inte är fler som känner att de har möjlighet, men vi lever i ett konservativt samhälle. Jag har bott här i många år och har knappt någon kontakt med mina grannar, säger Iman.

1991 flydde Iman Ismael den Saddam Hussein-ledda regimen i Irak. Efter ett år i Ryssland hamnade hon i Sverige. Till Sollentuna flyttade hon 1998.

Igenkänningen med de fruktansvärda bilderna på flyktingar i dagens Syrien, Irak och Europa är stor och bilderna har gått rakt in i Imans hjärta.

– Det är så sorgligt att se. Jag har träffat en del unga nyanlända när jag varit på centralen och hjälpt till att tolka och det är ledsamt att se hur många som redan har gett upp hoppet om att kunna återvända till sitt födelseland.

Hon känner igen känslan av uppgivenhet ifrån sin egen tid på flykt. En känsla som tog många år att bli av med.

ANNONS

– I dag bor jag bekvämt och tryggt och har den mentala styrkan att ta hand om ett barn. Något jag känner att jag inte riktigt kunde ge mina egna barn (Sermed, 20 år, och Sara, 22 år, reds anm). Nu har jag mer tid att ge både kärlek och trygghet. Jag har kämpat i 20 år för att komma dit, säger hon.

Imans vilja att göra en insats är viktig, men det behövs många fler som henne. Behovetav fler familjehem i kommunen är nämligen stort. Det menar Elisabeth Bengtsson, avdelningschef vid socialkontoret för barn och ungdom i Sollentuna.

– Men de som överväger ska vara medvetna om att det är ett stort åtagande och att det är en lång process innan man blir godkänd. Vi gör kontroll av brottsregistret och ekonomin samt gör djupintervjuer och hembesök innan någon godkänns. Dessutom har vi krav på att barnet ska ha ett eget utrymme i hemmet.

Om Iman Ismael uppfyller kraven återstår att se, men att viljan att hjälpa finns där råder det inget tvivel om.

– Det är så många barn som har förlorat sina familjer, det enda jag känner är att jag måste hjälpa. Det är klart att det kommer att innebära en stor förändring i mitt liv, men jag hoppas att jag ska kunna hjälpa barnet att bli lycklig, säger hon.

Konstigt att det ­inte är fler som ­känner att de har möjlighet.Iman Ismael

Fakta

Så är flyktingsituationen i Sverige just nu

Aktuella siffror den 1 september:

48 774 inlämnade asylansökningar.

18 212 av dessa är barn.

9 383 av dessa barn kom utan vårdnadshavare.

Två intresseanmälningar om att bli familjehem har lämnats in i Sollentuna den senaste månaden.

Vill du bli familjehem för ensamkommande flyktingbarn? Ring 08-579 210 00 eller gå in på www.jourhemspoolen.se för mer information.

Källa: Rädda Barnen,

Jourhemspoolen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.