Nu öppnar topprenoverat BB på SÖS

Ella Bohlin (KD), landstingsråd, Ingegerd Lantz, chef och Tomas Movin, vd för Sös.
Ella Bohlin (KD), landstingsråd, Ingegerd Lantz, chef och Tomas Movin, vd för Sös.
Från trånga förlossningssalar till Stockholms mest moderna BB. Så presenterar Södersjukhuset sina nya förlossningsavdelning.
– Nu får personalen en helt annan arbetssituation och patienterna får en fantastiskt miljö, säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef på Södersjukhuset.

Planen på att rusta upp förlossningsavdelningen på Södersjukhuset har diskuterats i flera år men i mars förra året drog renoveringarna igång.

– Det har varit en väldigt dålig arbetsmiljö med tanke på lokalernas utformning. Det har varit litet och trångt, säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef för kvinnosjukvård och förlossning på Södersjukhuset.

Hon poängterar att patientenkäterna visat att de nyblivna föräldrarna varit mycket nöjda med både vård och bemötande och att de eftersatta lokalerna inte påverkat vården.

– Personalen vi har är oerhört kompetent och med de nya rummen får de en helt annan arbetssituation och patienterna får en fantastisk miljö.

lantz_ingegerd_0924_1-2

Ingegerd Lantz, verksamhetschef på Södersjukhuset. Foto: Rainer Tihvan

Det handlar om 14 nyrenoverade rum med varsin toalett där tolv rum har badkar och två har dusch. De nya lokalerna möjliggör också att de kan börja med sitt nya arbetssätt.

–  Nu kan vi skilja på patienter som är i ett aktivt förlossningsarbete från de som behöver annan vård. På så sätt frigörs förlossningsrum så att vi kan ta emot fler födande. Vi kan också öka närvaron av förlossningspersonal vilket minskar risken för komplikationer under en förlossning, berättar Ingegerd Lantz.

På Södersjukhusets förlossningsavdelning föddes 2016 ungefär 7 200 barn och avdelningen är även rustad för att behandla patienter för akuta besvär under tiden de är gravida.

– Personalen är väldigt nöjda och jag tror att förlossningsavdelningen på Södersjukhuset nu är modernast i förhållande till de andra sjukhusen i Stockholm.