ANNONS

Nu öppnar Upplands-Bros första biogasstation

Ett avfallsfordon tankar vid premiären för den nya biogasstationen i Högbytorp.
Ett avfallsfordon tankar vid premiären för den nya biogasstationen i Högbytorp.
Upplands-Brobor kan nu tanka biogas på hemmaplan. Eon har öppnat kommunens första station vid biogasanläggningen i Högbytorp.
– Stationen är öppen under provdrift den första månaden. Det är inga problem att åka dit och tanka redan nu, säger Michelle Ekman på Eon.
ANNONS

För en månad sedan invigdes Eons biogasanläggning i Högbytorp och nu har en ny tankstation öppnat i området. Gasen produceras från organiskt avfall som dumpas på plats – 80 ton dagligen och ännu mer i framtiden.

– Det är den första biogasstationen i Upplands-Bro kommun. Mitt intryck är att det varit ett stort intresse för biogas, i alla fall hos den politiska ledningen. Utifrån vår dialog har man haft en stor ambition att ställa om till mer hållbara transporter inom kommunen, säger Michelle Ekman, marknadsansvarig för g-mobility, region öst, på Eon. 

Hoppas på ökat intresse

Hon tror att det krävs en station för att lokalbor ska våga satsa på en gasbil, även om dessa alltid har en bensintank som reserv.

– Vi har inte räknat med att det ska finnas mängder av gasbilar i Upplands-Bro, men vi hoppas att intresset kommer att öka med den nya gasstationen. Det är trots allt ett väldigt hållbart drivmedel.

För att tanka krävs ett tankkort från Eon, OKQ8 eller betal- eller kreditkort.

Hur ser intresset för gas ut nationellt? 

– Kunskapen kring alternativa drivmedel börjar bli större. I framtiden kommer man inte kunna klara sig med ett alternativ. Vill man komma bort ifrån diesel och bensin behövs en palett av olika fossilfria drivmedel. Och där är biogasen en viktig pusselbit, säger hon.

ANNONS

Vi invigningen av stationen kom en avfallsbil förbi och tankade spontant. Dessutom passade föraren av en buss från Linköping på att tanka efter ett studiebesök på anläggningen.

– Vill man vara på den säkra sidan går det att se på vår hemsida om stationen är stängd av någon anledning.

Buss på studiebesök passar på att tanka. Foto: Michelle Ekman/Eon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.