ANNONS

Nu öppnar västerorts nya konstnärshus

Nya ateljéhuset på Jämtlandsgatan har plats för 40 konstnärer
Nya ateljéhuset på Jämtlandsgatan har plats för 40 konstnärer.
Nu får konstutövare i västerort nya möjligheter att släppa loss sin skaparkraft. I nästa vecka slår dörrarna upp för Studio ABC, ett nytt ateljéhus i Vällingby med plats för ett 40-tal aktiva konstnärer.
ANNONS

Det är besvärligt för professionella konstnärer att hitta en ateljéplats i Stockholm, och ännu svårare att ha råd med den. Hyrorna har gått upp och på sistone har flera ateljéhus lagt ned.

Men något spännande är på väg att hända – och platsen för det är Svenska Bostäders gamla huvudkontor på Jämtlandsgatan 161, ett par stenkast från Vällingby centrum. Där har totalt 1 300 kvadratmeter yta på två olika plan förvandlats till ett 40-tal ateljéer i storlekar mellan 8 och 66 kvadratmeter.

”Jättemånga intresserade”

En del verktyg och färgburkar finns kvar när Mitt i kommer på besök, men inom kort ska arbetet vara slutfört. Redan på måndag den 14 januari är det dags för de första konstnärerna att inta sina ateljéer och sätta igång att skapa.

– Vi har jättemånga intresserade och ett antal kontrakt har tecknats på bägge planen. Men det är inte fullt än, och det går fortfarande att anmäla intresse, säger konstnären Nina Wedberg Thulin, som driver Studio ABC tillsammans med arkitekten Eva Lindorm.

Arkitekten Eva Lindorm och konstnären Nina Wedberg Thulin håller i projektet Studio ABC, ett ateljéhus i Vällingby.

Arkitekten Eva Lindorm och konstären Nina Wedberg Thulin håller i projektet Studio ABC. Foto: Anders Göransson

Låg hyra

Projektet genomförs med stöd av Stockholms stads kulturförvaltning, och är en del av en politisk strävan att flytta kulturens olika verksamheter också västerut i staden. Man vänder sig till ”professionella konstnärer och kulturutövare inom bild, film, text och musik”  och det finns en uttalad ambition att locka konstnärer från Hässelby-Vällingby, Bromma och Järva.

Standarden är enkel och hyrorna ligger på en förhållandevis låg nivå – som exempel kan nämnas att en ateljé på 15 kvadratmeter kostar 2 550 kronor i månaden.

Planer på utställningshall

Det finns en poäng med att samla konstnärer med olika bakgrund och från olika genrer ska under samma tak.

ANNONS

– Många upplever att konstnärsarbetet innebär mycket ensamarbete och viss isolation. De går in i sitt arbete, men sedan kanske de behöver småpratet med kollegorna, utbytet av idéer och olika typer av samarbete. Här är det meningen att man ska få bägge delarna, säger Nina Wedberg Thulin.

Det finns också en ambition att få igång dialoger och samarbeten med andra kulturella verksamheter i området, och även att tidvis öppna delar av lokalerna för allmänheten. Planer finns på att ordna ett projektrum/utställningshall i ateljéhuset när ekonomin tillåter, och kanske även att på sikt skapa ett ”residency” där en konstnär på nationell eller internationell kan vara verksam.

Ateljéhus i Vällingby öppnar.

Ateljéhuset är inrymt i Svenska bostäders före detta huvudkontor på Jämtlandsgatan. Foto: Anders Göransson

Fakta

Fakta Studio ABC

Den ideella föreningen Studio ABC har tecknat ett avtal med Svenska Bostäder om att hyra lokalerna på Jämtlandsgatan 161 i fem år. Studio ABC får stöd av kulturförvaltningen, som har fått i uppdrag av Stockholms stad att till år 2020 skapa minst 200-300 nya ateljéer till stadens professionella konstutövare. I stadens ateljéstrategi från 2017 pekas särskilt västerort och Järva ut som områden med behov av fler ateljéer.

Källa: Studio ABC/Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.