Här öppnas Flippin’ Burgers två nya syskon

Flippin burgers nya krogar under uppbyggnad.
Flippin burgers grundare Jon Widegren berättar om nya krogar under uppbyggnad.
En bakficka med 20 ölkranar samt en ny korvbar. I år kommer Flippin' Burger få två ”syskon”.
– Det var inte riktigt meningen, vi skulle ju inte expandera – och nu kommer allt på samma gång, säger grundaren Jon Widegren.

När Jon Widegren, efter en omfattande studieresa i USA, öppnade hamburgerstället Flippin’ Burger var det tänkt som en ensam restaurang. Inte en start på en kedja eller större verksamhet. Men i år kommer ”imperiet” att utökas rejält. Först i form av ”Lådan”, en slags ölhall – och sedan av korvbaren ”Dogfood”.

– Visionen var från början att hitta ett ställe där vår foodtruck kunde flytta in på vintern. Vi ville få tag på ett gammalt garage där vi kunde bygga upp en bar. Men det var svårt. Till slut hittade vi en stor lokal inne i stan och nu har vi byggt ett stort kök med en ölhall i anslutning. Det som till en början var tänkt att bli en bakficka – råkade bli ett 300 kvm stort ställe med pizzaugn och 20 ölkranar.

Alla former av streetfood

Jon berättar att basmaten i Lådan kommer att vara samma sliders som de lagar i sin foodtruck, men att det finns oändliga möjligheter.

– Vi kan laga vilken mat som helst. Vi kommer även att ha mycket gästspel, så någon kväll kan det bli tacos och nästa något helt annat. Dock kommer det att vara centrerat kring streetfood.

Men en föränderlig meny ska inte vara det enda som särskiljer Lådan från andra.

– Anledningen till att vi kallar den för ”Lådan” är att det ska få vara ”gubben i lådan” eller en ”låda med idéer”. Det ska inte vara fastlåst och man kommer att få sitta var man vill, äta vart man vill och göra lite som man vill.

Tar upp korvarna igen

Det andra Jon och gänget har på gång är korvstället ”Dogfood”, en restaurang som faktiskt har legat i startgroparna länge.

– Dogfood är en korvbar där vi utgår från samma grund som Flippin’. Vi tar en enkel produkt och försöker göra det bästa av det. Faktiskt så hade vi korv på Flippin-menyn första halvåret, men vi tog bort det för att alla ville ha burgare.

Korvarna är nu som då framtagna i samarbete med Korvhantverk som ligger i Råcksta. Produkterna har hög kötthalt och består egentligen enbart av kött och kryddor.

– Vi utgår från ett produkttänk – hur bra kan man göra en korv på ett enkelt sätt. Men vår första tanke om att bara ha en korvkiosk fungerade inte riktigt, så vi har gör det istället om en bar. Den första mars får vi tillgång till en lokal och vi ska försöka öppna innan sommaren.

Flippin’ Burger var stället som verkligen drog igång hamburger-renässansen, men att Dogfood skulle innebära samma sak för korvarna tror inte Jon.

– När vi startade Flippin’ fanns det inte så mycket kunskap om burgare. Med korv är det annorlunda. Korv är en annan produkt som handlar mer om korvstoppningen och den trenden kom innan hamburgerrejset. Dock var det inte så många som gjorde det i restaurangvärlden.

Ser att det finns utrymme

– När det gäller gatukök finns det tre kedjor som kontrollerar allt. Men de gör egentligen samma sak: de värmer upp industriprodukter. Därför finns det utrymme att laga mat på riktigt. Dock har vi ingen ambition om att försöka vara först eller bäst. Korv är en produkt med kött och bröd, streetfood som ligger oss nära helt enkelt.

En ny hall i Vasastan och en korvbar på Kungsholmen, det blir ett händelserikt år för er?

– Ja, vi skulle ju inte expandera och nu kommer allt på en gång. En del kanske tycker det är trött att vi öppnar en ölhall med burgare och ett ställe med korv. Men vi har inga problem med att det inte är hajpat. Vi är fine med att vara en kvarterskrog. Vi vill inte vara trendiga – utan trygga och göra en produkt som folk gillar. För även om folk säger att de vill testa nytt – så blir det ändå tacos när det ska vara fredagsmys…

Fakta

Flippin' Burgers två nya syskon

”Lådan”

Adress: Luntmakargatan 63
Vad: Ölhall i ett konverterat garage där matfokus är streetfood. Basen kommer att vara samma sliders som serveras från foodtrucken, men därtill kommer det att vara massvis med gästspel

”Dogfood”

Adress: Industrigatan 2 i huset som nu kallas Chokladfabriken
Vad: Korvbar med egenutvecklade korvar. Visionen är att det ska vara en skön bar där man får en gedigen wurst och bra öl.