Här öppnas graven i Värmdö

Här arbetar polisens tekniker med att gräva upp 42-åringens grav.
Här arbetar polisens tekniker med att gräva upp 42-åringens grav.
Under tisdagen är Gustavsbergs kyrkogård avspärrad och stängd för besökare. Anledningen är att en 42-årig mans grav ska grävas upp.
Under tisdagen är Gustavsbergs kyrkogård avspärrad och stängd för besökare. Anledningen är att en 42-årig mans grav ska grävas upp.
Polisen kommer även att spärra av luftrummet ovanför kyrkogården, enligt beslut från Transportstyrelsen.
Polisen kommer även att spärra av luftrummet ovanför kyrkogården, enligt beslut från Transportstyrelsen.
Tidigt i morse började tekniker jobba på Gustavsbergs kyrkogård, där den 41-åriga så kallade Arbogakvinnans make är begravd. Han misstänks ha mördats.

Under tisdagen möts besökare av en stängd kyrkogård i Gustavsberg. Polisen kommer även att spärra av luftrummet ovanför kyrkogården, enligt beslut från Transportstyrelsen. Anledningen är att en 42-årig mans grav ska grävas upp, något som är högst ovanligt.

Mannen var gift med den 41-åriga så kallade Arbogakvinnan, som misstänks för mordet och mordförsöket på sina föräldrar i somras. Kvinnans make hittades drunknad på en meters djup i Hjälmaren i närheten av parets sommarstuga 2015. Hans död skrevs först av som en olyckshändelse. Men efter att det visat sig att kvinnan skulle få 2,5 miljoner från mannens livförsäkring, som hon själv misstänks ha tecknat, fattade försäkringsbolaget misstanke.

Fakta

Arbogafallet - ett av de mest omskrivna

  • Fallet med den 41-åriga Arbogakvinnan har blivit ett av de mest uppmärksammade och omskrivna kriminalfallen på senare tid.
  • Det hela började i augusti när kvinnans 68-åriga pappa hittades död och hennes 63-åriga mamma svårt knivskadad i en sommarstuga i Arboga i Västmanland.
  • Misstankar fattades mot den 41-åriga kvinnan och hennes 18-åriga pojkvän. I september häktades de misstänkta för mord och mordförsök.
  • Förra året hittades kvinnans 42-årige man drunknad vid sommarstugan. Polisen fattade inga misstankar om brott. Det gjorde däremot försäkringsbolaget då kvinnan tecknat livförsäkring på flera miljoner.
  • 15 november grävs graven upp på kyrkogården i Värmdö. Anledningen är att man vill göra ytterligare en obduktion.
Källa: Åklagarmyndigheten, VLT, Aftonbladet

Den 25 oktober begärde åklagarna i Arbogafallet tillstånd att få öppna mannens grav. Orsaken är att man vill göra ytterligare en obduktion.

”Rimligen har nedbrytningen av kroppen fortskridit”

Nu ska graven grävas upp i jakt på svar om det är brott eller inte som ligger bakom 42-åringens död.
– Vi anser att en rättsmedicinsk undersökning är av väsentlig betydelse för utredningen. I denna fråga har vi konsulterat rättsläkare och rättskemist, säger en av åklagarna i ärendet, Jessica Wenna, till Aftonbladet.

Rättsläkren Peter Krantz är dock skeptisk till att några fler svar kan ges på hur mannen dog.
– Rimligen har nedbrytningen av kroppen fortskridit, det påverkas ju av flera olika faktorer, som jordens beskaffenhet, fukt och så vidare, säger han till Aftonbladet.

Polisen ber om att respekt och hänsyn visas på platsen i samband med förrättningen. Avspärrningen och avstängningen planeras att pågå under större delen tisdagen.

Läs fler Värmdönyheter: 

Värmdö kommun vägrar betala för utsatt familj

Leveranser kommer inte fram – äldre utan mat

Moppegäng får stöd av lokala eldsjälar