Oppositionen: ”S far med dubbla budskap”

Anna König Jerlmyr (M) vill se fler arbetsplatser i förorten.
Anna König Jerlmyr (M) vill se fler arbetsplatser i förorten.
Jan Valeskog (S) vill att fler ska arbeta i förorterna.
Men enligt Moderaternas Anna König Jerlmyr far stadsbyggnadsborgarrådet med dubbla budskap.
– De säger att det behövs fler arbetsplatser i ytterstaden men samtidigt säger de nej när vi vill flytta förvaltningar till Tensta och Kista, säger hon.

I en intervju med Mitt i berättar stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) om hur de rödgröna vill motverka trängseln i innerstan. Ett förslag är att flytta fler arbetsplatser till förorterna. 

”Det är skenheligt”

Uttalandet har väckt ilska i Moderaterna. Enligt Anna König Jerlmyr har Alliansen drivit på flera projekt som innebär att stadens förvaltningar flyttar till förorterna. Ett exempel är förslaget om att flytta utbildningsförvaltningen till Tensta, ett annat är etableringen av Stockholms stads IT-infrastrukturbolag Stokab i Kista.

– Våra centrala förvaltningar ska finnas i hela ytterstaden. Vi tycker att det är skenheligt av Socialdemokraterna att gå ut med den typen av ambitioner när de under hela mandatperioden motverkat den typen av satsningar, säger hon.


I en serie artiklar granskar nu Mitt i hur vi i innerstan påverkas när allt fler ska samsas på samma yta – i dag handlar det om framtidens innerstad. Här kan du läsa alla tidigare artiklar i serien.


Hon tar upp flytten av socialförvaltningen till Farsta som ett lyckat projekt.

– Det gick bra. Jag menar att det är möjligt att flytta den här typen av arbetsplatser utan att tappa kompetens. Så långa avstånd är det inte.

Mycket talade för att Tekniska nämndhuset på Kungsholmen skulle flyttas till Söderstaden, men så blev det inte. Nyligen beslutade majoriteten, efter flera turer att istället renovera byggnaden. Renoveringen tros kosta en miljard kronor.