ANNONS

Oppositionen vill ge extramiljonerna till förskolan

förskola
Både Moderaterna och Vänsterpartiet i Sundbyberg vill att de utlovade extramiljonerna från regeringen ska gå till förskolan.
Mer pengar till förskolan, fler lärare, trygghetssatsningar och låt äldre slippa betala för trygghetslarmen. Så vill Moderaterna och Vänsterpartiet omfördela pengarna i Sundbyberg om regeringen lägger till ytterligare 2,5 miljarder till kommunerna.
ANNONS

Bara dagar efter att regeringen beslutat om fem extra välfärdsmiljarder till kommunerna, efter krav från bland annat Vänsterpartiet, fortsätter oppositionen i Riksdagen att ställa krav. Nu har Kristdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet nått en överenskommelse om att kräva ytterligare 2,5 miljarder till välfärden. Även Sverigedemokraterna ställer sig bakom beslutet.

Om regeringen beslutar att fördela de ytterligare 2,5 miljarder som oppositionen kräver, innebär det att totalt 26,5 miljoner kommer tilldelas Sundbyberg kommun.

Sundbyberg får 17,7 miljoner till välfärden

När Mitt i frågade Peter Schilling (S), kommunstyrelses ordförande i Sundbybergs stad, var pengarna behöver placeras understryker han vikten av att spara.

– Vi behöver investera i system som gör att vi kan spara pengar på sikt. Samtidigt måste stadens förvaltningar bygga upp kostnadsmedvetenheten i alla verksamheter, sa Peter Schilling då.

”Slopa besparingar och nedskärningar”

Vänsterpartiet menar dock att besparingar inte alls behöver göras, och Moderaterna håller med om att pengar måste omfördelas till kärnverksamheterna.

– När regeringen inte sköter sitt uppdrag är det bra att våra demokratiska processer i stället kan medföra säkring av våra kommunala kärnuppgifter; skola, förskola och äldreomsorg, säger moderata oppositionsrådet Axel Conradi.

– Det finns goda förutsättningar för att slopa besparingar och nedskärningar helt inom förskolan, säger Moisés Ubeira, gruppledare för Vänsterpartiet Sundbyberg.

ANNONS

Mer pengar till förskola och slopad bårhusavgift

Det är just förskolan som förenar partierna, som annars står långt i från varann på varsin sida av blockgränsen.

– För Sundbyberg innebär räddningspaketet 26,5 miljoner kronor, vilket motsvarar hela 43 lärartjänster. Lärarnas löner behöver höjas, barngrupperna i förskolan minska och angelägna trygghetssatsningar genomföras. Moderaternas räddningspaket möjliggör detta, säger Axel Conradi.

Vänsterpartiet vill se att kommunen följer partiets budgetförslag för 2020 om 8 miljoner mer till förskolan.

– Det skulle innebära att det finns 18 miljoner kvar att lägga på annat. Då ser vi att det finns skäl att satsa på våra äldre och exempelvis ta bort kostnaderna för trygghetslarm och bårhusavgiften. Våra äldre ska inte behöva bekosta dessa delar alls, säger Moisés Ubeira.

Partiet vill även öka de fackligas förtroendetid och utöka platserna på kulturskolan.

”På gränsen till oansvarigt”

Enligt kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) har det dock aldrig varit på tal om några besparingar, utan om att göra det han kallar för ”systematiska investeringar.”

– Jag är inte villig att i dag, två dagar efter besked, berätta hur man ska använda 17,7 miljoner kronor. Det måste man kolla närmare på, det är självklart för mig, säger Peter Schilling och tillägger:

– Det är på gränsen till oansvarigt att säga att det ska gå till förskolan, hur vet dem det? Det är att skjuta från höften.

Schilling tillägger att kommunstyrelsen kommer sätta sig ner under våren och analysera behovsbilden över Sundbyberg.

Men var ser du just nu att pengarna behöver läggas?

– Man behöver göra långsiktiga investeringar, ett sånt exempel är elektroniskt arkiv, som kommer att spara pengar under lång sikt. Men hur mycket som ska till förskola, socialtjänst, äldre och skola är bättre att göra en analys utav.

ANNONS