ANNONS

Oppositionen lägger fram alternativ budget

Martin Normark (L) och Fredrik Kjos (M).
Martin Normark (L) och Fredrik Kjos (M).
Fredrik Kjos, gruppledare Moderaterna i Upplands-Bro.
Fredrik Kjos, gruppledare Moderaterna i Upplands-Bro.
Martin Normark gruppledare Liberalerna i Upplands-Bro.
Martin Normark gruppledare Liberalerna i Upplands-Bro.
Den här veckan lägger två av oppositionspartierna, Moderaterna och Liberalerna, fram sin alternativa budgetar. Precis som för den styrande koalitionen är skola och trygghet i fokus.
ANNONS

Den styrande koalitionen bestående av S, KD, MP och C lade förra veckan fram sitt förslag till budget och presenterade bland annat olika satsningar på skola och trygghet.

De lyfte då fram att de ska söka tillstånd för att ha ordningsvakter i Bro centrum. En fråga som tidigare både Moderaterna och Liberalerna har propagerat för.

– Det är bra att de lyfter upp trygghetsfrågor, det är något vi har pekat på i flera år. Det är bra att de vaknar, men det är för sent och för lite, säger Fredrik Kjos som är oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna.

I Moderaternas budgetförslag siktar man också in sig på att skapa trygghet genom att få ut fler i arbete.

– Att växa upp där för många inte går till arbetet skapar en bökig social situation. Det är viktigt att alla som kan jobba som ska jobba och då måste man skapa möjligheter. När kommunen får ta emot nyanlända kan vi kartlägga tidigare vad var och en kan och ställa tydligare krav och förväntningar på individnivå, säger Fredrik Kjos.

Inspiration från Nacka kommun

Bland Liberalernas trygghetsförslag vill man bland annat lyfta fram ett större socialt ansvarstagande i utsatta områden. De har inspirerats av Nacka kommun som arbetat med trappvärdar – en form av grannsamverkan för hyreshus.

– Det är bra om man i flerbostadshus skapar samma nätverk som i grannsamverkan. Det är viktigt att man kommer nära de som bor där, säger Martin Normark gruppledare för Liberalerna.

ANNONS

De båda partierna lyfter också fram att de vill se ett större arbete med trygghet i skolorna bland annat genom större vuxennärvaro och att satsa på elever i behov av extra stöd.

Bättre betyg och trygghet i skolan

Liberalerna föreslår också att satsa på sommarskola för att fler grundskoleelever ska bli behöriga till gymnasiet. Moderaterna vill utreda otrygga platser i skolorna och satsa på höjda lärarlöner.

Båda partierna är skeptiska till de satsningar på skolan som koalitionen presenterat med tanke på de underskott som utbildningsnämnden dragits med under året.

– Någonstans spelar det ingen roll hur mycket man satsar om man inte har full koll på varför det blir luckor i budgeten. Det är ganska lite pengar som tillförs sett till vad man vill göra, säger Fredrik Kjos (M).

Samtliga budgetförslag läggs fram för beslut på kommunfullmäktige den 22 november.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.