Min lokala hjälte

Oppositionen: Minsta påslaget till skolan på 12 år

"Katastrof för skolan att inte lärarlönerna höjs" anser Lotta Edholm (L).
"Katastrof för skolan att inte lärarlönerna höjs" anser Lotta Edholm (L).
Den rödgrönsrosa majoriteten presenterade budgeten för 2017 på onsdagen. Oppositionen är kritisk och anser att det närmast är en försämring för skolan.

– Det är det minsta påslaget för skolan på 12 år, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.
När majoriteten presenterade budgeten på onsdagen var det under parollen ”Ett Stockholm för alla”. Men det sågas totalt av Moderaterna.
– Det är uppenbart att Socialdemokraterna halvvägs in i mandatperioden har blivit nöjda, trötta och idélösa. De saknar svar på hur kunskaperna i skolan ska öka och hur det ska bli enklare att få sin första bostad och det första jobbet. Det är så vi bryter segregationen och utanförskapet, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jersmyr (M).
Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) är mycket kritisk när det gäller skolan.
– Det är det minsta påslaget på skolan på 12 år, det kommande året kommer det att bli besparingar i skolorna. Schablonhöjningen med 1,28 procent per elev täcker i stort sett inflationen, säger hon.
Lotta Edholm är kritisk till att lärarlönerna inte kommer att kunna höjas.
– Det är en katastrof. Lärarna måste vara löneledande i Stockholm om vi ska kunna rekrytera de skickligaste ungdomarna. Jag blev närmast chockad över att det var så otroligt lite satsningar på skola och förskola, säger hon.
Lotta Edholm tycker att budgeten präglas av ett ”duttande”.
– Det är en halv miljon här och en halv miljon där. Det är medborgardialog, kultursekreterare och kansli för mänskliga rättigheter istället för satsningar på kärnverksamheten, säger hon.
Vad tycker du är bra i budgeten?
– Det är bra att man satsar på socialtjänsten när det gäller barn och unga. Dessutom finns  det idéer på att bygga ihop bostadsområden, vilket jag tror är bra. Men om det bara blir hyresrätter riskerar man att bygga in nya problem.