Oppositionen satte Dawit Isaak på kartan

Thomas Bengtsson (MP) hann ta en skärmdump av Google maps-kartan – innan adressen Dawit Isaaks frihetstorg togs bort.
Thomas Bengtsson (MP) hann ta en skärmdump av Google maps-kartan – innan adressen Dawit Isaaks frihetstorg togs bort.
Dawit Isaaks frihetskamp har hamnat på kartan igen.

Den politiska oppositionen på Lidingö kuppade in namnet ”Dawit Isaaks frihetstorg” på Google maps - men namnet togs bort efter ett par dagar.

Härom veckan satte oppositionspartierna på Lidingö Dawit Isaaks frihetskamp på kartan – bokstavligt talat.

Under några dagar hette adressen där Eritreas ambassad ligger ”Dawit Isaaks frihetstorg” på Google maps.

– Det är en påminnelse om kravet på att han ska friges, säger Thomas Bengtsson, MP.

Hur lyckades ni med detta?

– Man kan skicka in det som förslag, och efter att de granskat det fick jag besked om att de hade lagt till namnet, berättar Thomas Bengtsson.

Majoriteten i kommunfullmäktige på Lidingö hade precis sagt nej till en motion från oppositionen om att formellt döpa om platsen utanför Eritreas ambassad. Men oppositionen fortsätter kämpa för att namnet ska etableras i folkmun.

”Dawit Isaaks frihetstorg har skapats och fått sin plats i våra hjärtan och medvetanden”, skriver Thomas Bengtsson, Amelie Tarschys Ingre (FP), Daniel Larson (S) och Kent Ivarsson (C) i ett uttalande.

Ser du något problem med att ni driver frågan trots kommunfullmäktiges nej?

– Nej inte alls, ett informellt namn som sprids i folkmun behöver inte börja med ett formellt beslut. Många platser har informella namn vid sidan av de formella, säger Thomas Bengtsson.

Efter några dagar försvann adressen Dawit Isaaks frihetstorg från Google. Gustaf Brusewitz på Google Sverige kan inte säga vad som är orsaken i det här fallet.

– Google maps bygger på olika källor där input från användarna är en del, vilket ska göra kartorna mer relevanta. Omvänt kan användare också rapportera om det är något man inte tycker stämmer. Det kan leda till att information tas bort från kartan, säger Gustaf Brusewitz.

Förslaget att döpa platsen där Eritreas ambassad ligger till Dawit Isaaks frihetstorg kommer ursprungligen från en ledare i tidningen Nerikes Allehanda efter en amerikansk förebild.