Oppositionen om skattechocken: ”Alldeles för kraftig höjning”

Siv Sahlström, centerledare i Danderyd
Kommunstyrelsens andre vice ordförande och oppositionsråd Siv Sahlström (C). Arivbild.
Den politiska majoriteten i Danderyd vill höja skatten med 1 krona och 40 öre per varje intjänad hundralapp.
Det är 40 öre för mycket enligt oppositionsrådet, Siv Sahlström (C), som säger att skattehöjningen är onödigt hög.

Nyheten om att den politiska majoriteten i Danderyd föreslår att höja skatten med 1 krona och 40 öre per intjänad hundralapp briserade som en bomb under onsdagsförmiddagen.

Danderyds kommun har gått back nästan en halv miljard de senaste fem åren. För att klara av den bistra ekonomiska situationen föreslår den politiska majoriteten nu besparingar på 16 miljoner kronor, effektiviseringar på 44 miljoner kronor för 2020 och skattehöjningen.

”Alldeles för kraftig höjning”

Oppositionsrådet Siv Sahlström (C) är kritisk till förslaget.

– Det här är en alldeles för kraftig höjning av beskattningen på Danderydsborna. En kommun ska vara förutsägbara i sin beskattning. Men samtidigt är jag medveten om den ekonomiska situationen i kommunen och kräver att vi höjer skatten, säger hon.

Enligt henne kommer även oppositionen föreslå en skattehöjning. Men en lägre sådan.

– Enligt det vi har räknat på så kommer vi klara av att betala av underskottet på tre år om vi höjer skatten med en krona per hundralapp samtidigt som vi genomför en rad besparingar inom administrationen och tekniska nämnderna, säger Siv Sahlström.

Vill inte spara på skolan

Även oppositionen kommer lägga fram besparingar i sin budget. Men inte på samma saker som majoriteten vill spara pengar på.

– De föreslår väldigt obehagliga besparingar på stora saker som till exempel skolan och socialen. Det är inte vi beredda att göra. Vi kommer att göra ordentliga besparingar och nedskärningar men då på till exempel den centrala administrationen vars kostnader ökat med 86 procent på fyra år, säger hon.

Bär ni i oppositionen något ansvar för den ekonomiska situationen?

– Både ja och nej. Vi har ju suttit med i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och haft chans att påverka. Men vi har drivit den här frågan väldigt hårt. Vid varje budgetförhandling de senaste åren har vi lagt fram förslag på besparingar på administrationen men inte fått genom dem, svarar Siv Sahlström.