ANNONS

Skarp kritik från oppositionen efter varslet på Karolinska

Aida Hadzialic (S) kritiserar varslet på Nya Karolinska
Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) tycker att finansregionrådet Irene Svenonius (M) skyller ifrån sig i stället för att ta ansvar.
I förra veckan kom beskedet att Karolinska universitetssjukhuset varslar 600 anställda.
Nu får finansregionrådet Irene Svenonius (M) skarp kritik av oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) för att hon låter en tjänsteman ta ansvaret för situationen på sjukhuset.
ANNONS

– Det är alltid någon annans fel, antingen är det regeringens fel eller så är det tjänstemannens fel. När ska Moderaterna, som har styrt regionen i 13 år, ta ansvar för situationen? säger Aida Hadzialic till DN.

Bakgrunden är att Karolinska, som väntas gå med 1,6 miljarder i underskott i år, nyligen varslade 600 anställda, 250 läkare och 350 undersköterskor.

Sjukhusledningens ansvar menar M

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) som är högst politiskt ansvarig i regionen har i en mejlintervju med DN skrivit att det inte är politikens uppgift att operativt leda verksamheter. Hon menar i stället att det är sjukhusledningens ansvar att planera och genomföra de åtgärder som sjukhuset behöver.

Det är det svaret som har fått Aida Hadzialic att reagera. Är man högst ansvarig i region Stockholm har man mer makt än någon annan att påverka verksamheterna och den ekonomiska politiken – då kan man inte hävda att man inte har något inflytande över verksamheten, menar hon.

S: Resurser finns så att personalen kan vara kvar

Situationen på Karolinska är en direkt konsekvens av Moderaternas budget, anser Aida Hadzialic.

– Det går att prioritera annorlunda. Region Stockholm är landets rikaste region. Här finns resurser för att prioritera så att personal kan vara kvar, säger hon till DN.

Irene Svenonius håller emellertid inte med. Hon tycker att hon har tagit ansvar, men vidhåller att det är sjukhusledningens ansvar att planera och genomföra vård.