ANNONS

Oppositionsrådet: Inga småpengar

Oskar Weinmar
Oskar Weinmar (M).
Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman.
Mathias Bohman (S).
Kommunen fick in 70 miljoner färre i skatteintäkter jämfört med prognosen från oktober.
– Om kostnaderna drar iväg har politiker ett ansvar att hålla koll på vad som drar iväg och se till att det tas till åtgärder. Det har man inte gjort, säger Oskar Weinmar (M).
ANNONS

När 2017 räknas samman landar resultatet på knappt 60 miljoner jämfört med prognosen från oktober på 130 miljoner. Det får oppositionsrådet Oskar Weinmar (M) att se rött.

– Det här är allvarligt på riktigt. Om kommunen inte har koll på ekonomin är det ett gravt underbetyg för Mathias Bohman och det rödgröna styret.

Kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman tycker att kritiken är orättvis.

– Det är populistiskt och oansvarigt. Han vet lika väl som jag att det är svårt att göra prognoser. Det oppositionen nu gör är en illa dold känga mot tjänstemännen.

Hade det varit möjligt att dra i nödbromsen tidigare och parera de minskade intäkterna med effektiviseringar?

– Kommunen som helhet bör se över hur man gör prognoser för att se om det kan spetsas till. Det gäller de styrande partier tillsammans med opposition och tjänstemän, säger Mathias Bohman.

Oskar Weinmar reagerar starkt på att de förväntade intäkterna från inflyttning och exploatering blev mindre än förväntat.

ANNONS

– Att det kommer in färre intäkter från exploateringar är det för att det inte finns nog med kapacitet i verksamheten. Där är politikerna ansvariga för att möta upp behoven, i stället skar man ner på just de områden i höstas – nämligen kontoret för samhällsbyggnad.

Men Mathias Bohman slår tillbaka kritiken och menar att det främst handlar om fördelning av resurser hos byggherrar, inte kommunens kapacitet för planläggning.

Oskar Weinmar efterfrågar bättre insyn i de löpande kostnader för social- och äldreomsorgen och skolor. 2017 gick utbildningskontoret back med 20 miljoner.

– Man ska komma ihåg att oppositionen senast i våras kritiserade oss för att vi hade en underkapacitet i skolan. Då skrek de om att vi inte kunnat hålla förskolegarantin – idag är det kris och panik för att vi har för många skolplatser, säger Mathias Bohman.

– Det är så klart bättre med en överkapacitet i skolorna än tvärt om men jag tycker ändå att vi har skäl att ifrågasätta de bedömningar som har gjorts. Jag förstår att det inte är Mathias Bohman som vrider och vänder på varenda krona men om verksamheten brister är politiken ansvarig. Här har det brustit, säger Oskar Weinmar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.