ANNONS

Oppostionen backar upp Alliansen om Ekedal

Ekedalsskolan.
Ekedalsskolan.
Såväl Miljöpartiet som Socialdemokraterna är positiva till Alliansens förslag om att låta renovera skolan.
– Vi välkomnar det, säger Filip Joelsson (MP), språkrör.
ANNONS

Under onsdagen gick Alliansen i Värmdö ut med ett pressmeddelande om att bevara Ekedalsskolan i Gustavsberg. Där föreslog politikerna en renovering av skolan men även att en ny skola byggs på tomten i Charlottendal. Den ska dock drivas i privat regi.

MP ställer sig bakom Alliansen

Nu har oppositionen reagerat på förslaget. Miljöpartiet ställer sig bakom.

– Vi välkomnar Alliansen förslag att bevara Ekedalsskolan i Ekedal och är glada över att de har valt att lyssna på medborgarna. Vi ser att det kommer att vara bra för dagens och framtidens Gustavsbergsbor att skolan finns kvar och önskar att renoveringen omedelbart sätts igång, säger Filip Joelsson, språkrör för Miljöpartiet i Värmdö.

(M): ”Vi har lyssnat på medborgarna”

Enligt Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande, har man lyssnat till Värmdöborna genom att kombinera alternativ ett och fyra (se faktaruta).

– Vi har lyssnat på de synpunkter som har kommit fram angående bevarandet av skolverksamhet i Ekedalsskolan samtidigt som vi vill tillfredsställa de prognoser på framtidens elevunderlag i Gustavsberg, säger hon. 

”Beskedet väcker nya frågor”

Mikael Lindström.

Mikael Lindström.

Socialdemokraterna, Värmdös största oppositionsparti, är glada över att Alliansen nu kommit över på deras sida och vill behålla skolan, men anser att det fortfarande finns en del frågetecken kring beskedet.

ANNONS

– Alliansens besked väcker nya frågor som skapar fortsatt osäkerhet för föräldrar. Vilken mellanstadieskola ska alla elever som idag går på Munkmoraskolan och Ekedalsskolan gå i? Ska 4-5:or gå på Kvarnberget?. Vi förväntar oss nu att utestående frågor snabbt får svar och att barnens bästa sätts i främsta rummet, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd. 

”Vi har inget emot friskolor som drivs av pedagogiska idéer”

Gällande friskolan i Charlottendal ger partiet grönt ljus.

– Vi har alltid varit för skola i Charlottendal, när behovet uppstår. Vi har inget emot friskolor som drivs av pedagogiska idéer. Nu hoppas vi att processen framåt kan präglas av samarbetsvilja och väl genomarbetade beslut istället för den närmast kaosartade process vi haft hittills, avslutar Mikael Lindström. 

Fakta

Skolans 4 alternativ

  • Enligt Värmdö kommuns styrande politiker finns fyra olika alternativ för Ekedalsskolan, som vårdnadshavare fick ta ställning till i telefonenkäten:
  • Alternativ 1 innebär en upprustning av skolans olika byggnader. Kapaciteten är densamma som idag med cirka 420 elever.
  • Alternativ 2 innebär att behålla de historiska trävillorna, medan byggnaderna från 60-talet rivs och ersätts av en ny skola. Skolan byggs som en sammanhållen skola för årskurs F-5 med cirka 600 elever, fördelade på tre huskroppar.
  • Alternativ 3 behåller också trähusen från sekelskiftet, men de får en annan användning än dagens skolverksamhet. Byggnaderna från 60-talet rivs och ersätts av en ny skola som byggs som en sammanhållen skola för åk F-5 med cirka 600 elever. Rektorsvillan, röda, gula och gröna villan ingår inte i den framtida skolverksamheten.
  • Alternativ 4 innebär att Farstavikens skola/Ekedal flyttar till skoltomten i Charlottendal med plats för minst 600 elever.
Källa: Värmdö kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.