ANNONS

Orädd räv i Rotebro blir allt mer närgången

Räv i Rotebro, Sollentuna
Räven har visat ett allt större intresse för familjen Tallskogs kanin Pelle.
En allt annat än skygg räv tycks bo i skogsområdet mellan Norrbackavägen, Brunnsbacken, järnvägen och Timotejvägen.
Flera som bor i området har sett räven den sista tiden och den blir allt mer närgången – inte minst hos familjen Tallskog som har sin kanin Pelle i trädgården.
ANNONS

– Det är lite exotiskt med en räv här, men nu har det börjat bli lite obehagligt också. Den är ju inte här för att gulla, utan för att döda, säger Jenny Tallskog.

Hon berättar att de såg räven för första gången i förra veckan. Sedan har den blivit allt mer intresserad av Pelle kanin.

– Vi har försökt jaga bort den, både jag och min man, men den är väldigt enträgen. Går vi ut och viftar med en kvast så springer den inte till skogs utan bara ett varv runt huset och kommer tillbaka från andra hållet, säger Jenny Tallskog.

”Nu har vi gett upp”

För ett par dagar sedan upptäckte hon att räven har börjat gräva vid buren för att ta sig in till Pelle.

– Så nu har vi gett upp. I går köpte jag en bur så att vi kan ta in Pelle i garaget på nätterna.

Hur har Pelle reagerat på rävens besök?

– Han har ett hus i sin bur som han går in i, men det konstiga är att han inte verkar bli så värst rädd. Vi är mer skärrade än han verkar det som.

”Inte skygg alls, snarare nyfiken”

Flera andra har också sett räven i Rotebro de senaste veckorna. De flesta tycks ha stött på den i skogspartiet alldeles söder om Brunnsbacken. Men den har även synts lite längre söderut, ner mot centrum.

Till exempel såg Markus Strömqvist räven, eller om det var en annan räv, på parkeringen vid sporthallen när han var på väg till jobbet lite före klockan 06 på morgonen.

ANNONS

Orädd räv i Rotebro, Sollentuna

Morgonpigg och orädd räv i Rotebro. Foto: Markus Strömqvist

– Jag hade hört talas om räven men inte sett den. Nu stod den plötsligt där, helt stilla. Den var inte rädd eller skygg alls, snarare nyfiken. En bil hade stannat till och föraren tittade på räven i backspegeln. Det verkade den inte bry sig om alls, säger Markus Strömqvist.

Ofta ungrävar som är närgångna

Tom Meurling, naturvårdare i Sollentuna, berättar att en räv som är så pass närgångna ofta är en ungräv.

– Då har de inte hunnit lära sig spelreglerna ännu. Den här skulle kunna vara född i våras. Men en kanin är alltid intressant som bytesdjur för en räv, och en vuxen räv kan ta sig igenom ett hönsnät, säger han.

”Skabbrävar söker sig till människan”

Ett annat alternativ är att det handlar om en räv med skabb.

– Men då brukar det synas, då är den kal på stora delar av kroppen. Skabbrävar söker sig till människan för värme och mat när de är dåliga och inte kan jaga, säger Tom Meurling.