Min lokala hjälte

Orädda vildsvinen har hittat till Vega

Här springer vildsvinen från förskolan över Nordenskiölds väg.
Här springer vildsvinen från förskolan över Nordenskiölds väg.
Andreas Carling har barn på förskolan Alprosen och var den som upptäckte vildsvinen på väg hem en kväll. Han hann även med att filma dem.
Andreas Carling har barn på förskolan Alprosen och var den som upptäckte vildsvinen på väg hem en kväll. Han hann även med att filma dem.
Vildsvin har bosatt sig i Vegas villaområden och hänger på förskolan.

De skjuts inte så länge de är kvar i kvarteren.

– Vi kan inte skjuta gris mitt inne i Vega, säger Haninges markförvaltare Anders Odd.

Ett gäng om sex individer drar omkring på kvällarna i Vega, hänger på förskolegårdarna, skrämmer folk och beter sig allmänt svinigt.

Alla väger runt 100 kilo, beskrivs som snabba och likgiltiga inför folk. Vildsvinen har hittat till villa­idyllen i Vega och kommunen står handfallen.

Andreas Carling bor i Vega och var den som först upptäckte grisarna för tre veckor sedan.

När han förra torsdagskvällen såg den stora flocken en andra gång, inne på Alprosens förskolegård mitt i Vega, fick han nog.

– Jag hade aldrig sett vildsvin innan och plötsligt dök de upp här två gånger på en vecka. Man vill inte ens tänka på vad som hänt om det funnits barn inne på gården. Unga vistas ju på gården även på kvällarna, säger han.

Andreas Carling och hans kollega har filmat vildsvinen. På filmen syns tydligt hur ett vildsvin hoppar över staketet till förskolan medan de andra knuffar upp grinden.

– Klockan var 20–21 på kvällen, folk var ute och gick. Jag har alltid trott att vildsvin är skygga, men dessa brydde sig inte. Vi satt i bil­en, körde upp på trottoaren och lyste på dem, men det tog flera minuter innan de drog vidare, berättar Andreas.

Vildsvinen sprang över Nordenskiölds väg, förbi parkeringen mot tomterna på andra sidan vägen.

– En kvinna blev i princip nersprungen av dem, säger Andreas Carling.

Förskolan informerade all personal om vildsvinen förra fredagen och flera personer som bor i kommunen har hört av sig om grisarna.

Men Haninges markförvaltare Anders Odd har beslutat att inte skjuta de sex svinen i Vega.

– För mycket folk rör sig i området, det är inte säkert. Vi kommer att försöka få vildsvinen att flytta sig och skjuta dem i andra områden. Dessa har jagats i Huddingeskogarna, är hungriga och har tagit sig till Vega för skydd och fågelmat. Man behöver inte vara rädd, men du bör koppla hunden om du har en.

Är vildsvinen ett problem?

– I Vega är det nog tillfälligt, men ut mot Dalarö är markskadorna mer omfattande än väntat. Där hade markägarna behövt samverka för att minska eventuella problem, säger Andreas Odd.

Fakta

Vildsvinen blir allt fler

I dag beräknas över 300 000 vildsvin finnas i Sverige. År 2009 var de cirka 150 000.

De senaste två vintrarna har vildsvinsolyckorna ökat kraftigt i länet.

I januari i år inträffade 23 vild­svinsolyckor. 2010 var siffran bara nio. Redan i februari i år är siffran uppe i 18 olyckor. 2010 var siffran fem under hela februari.

Vill man skydda tomten bör man sätta upp elstängsel.

Vildsvin är intelligenta djur som tar sig dit där mat och skydd finns.

Källa: Svenska jägareförbundet, Nationella viltolycksrådet