Orangeriets nya uteservering – ett svartbygge

Orangeriets uteservering kan tvingas rivas innan öppning.
Orangeriets uteservering kan tvingas rivas innan öppning.
En av Kungsholmens största uteserveringar, Orangeriets, saknar bygglov.
Uteserveringen kan nu tvingas rivas innan den ens hunnit öppna.

I början på mars skickade Orangeriets ägare in en bygglovsansökan för sin nya 112 kvadratmeter stora uteservering. Men trots att Stockholms stad fortfarande inte gett något besked om bygglovet valde ägaren att bygga klart uteserveringen – en chansning som kan stå ägaren dyrt.

Att bygga utan bygglov kan leda till dryga sanktionsavgifter.

– Enligt Boverkets guide som många kommuner använder sig av skulle det hamna på runt 130 000 kronor, säger Mikael Andersson Ståhl som är handläggare på bygglovsenheten.

Stockholms stad har inlett ett tillsynsärende men har också börjat behandla själva bygglovsansökan.

– Vi har börjat handläggningen för att se om vi kan ge lov i efterhand. Det är i så fall ett tidsbegränsat bygglov efter den här platsen ingår i ett planarbete, säger Mikael Andersson Ståhl.

Skulle staden avslå bygglovsansökan kommer Orangeriet att tvingas riva uteserveringen.

”Det vore oerhört tråkigt”

Orangeriet ägs av PDF Brasserie Group där Jan Berggren är vd. Han berättar att de fick uppgift om att bygglovsärendet skulle ta två veckor. När det i själva verket tog två månader att ens få en handläggare valde man att gå vidare med bygget.

– Vi landade i att vi antingen fick prova och bygga upp eller att inte bygga alls eftersom de som skulle utföra bygget inte skulle vara på plats senare.

Jan Berggren säger att uteserveringen inte kommer att öppna förrän ett beslut om bygglov finns. Han är samtidigt kritisk till att det tar så lång tid att få svar på en bygglovsansökan.

– Jag har vissa synpunkter på hanteringen. Samtidigt skulle vi inte ha varit så naiva utan ställt fler följdfrågor när vi hade kontakt med staden.

Hur skulle det kännas att behöva riva uteserveringen innan ni ens hunnit öppna?

– Det vore oerhört tråkigt. Det är klart att vi blir väldigt besvikna om vi inte får öppna. Men nu ska det här prövas utifrån om vi har gjort rätt eller fel, säger Jan Berggren.