Örbymördaren dömdes till vård

Den 37-årige man som åtalades för mord på sin brors gravida fru i en lägenhet i Örby i våras har nu dömts till rättspsykiatrisk vård och livstids utvisning.

Det var den 2 april i år som en 27-årig man fann sin gravida hustru brutalt knivmördad och inlindad i plastsäckar i deras gemensamma bostad i Örby.

Strax före upptäckten hade mannens tio år äldre bror berättat att han hade dödat kvinnan, något som maken först uppfattade som ett makabert skämt.

Båda bröderna greps kort därefter misstänkta för mord, sedan maken larmat polisen. 27-åringen kunde dock avföras från misstankarna en vecka senare.

Nu har Södertörns tingsrätt dömt den 37-årige brodern till rättspsykiatrisk vård och utvisning på livstid.

Han ska också betala nästan 200 000 kronor i skadestånd till kvinnans föräldrar och hennes make.

37-åringen erkände tidigt mordet i förhör. Men under huvudförhandlingen hade han vaga minnesbilder av vad som hade hänt. Mannen uppger dock som motiv att någon lagt en besvärjelse över honom genom böner.

Besvärjelsen ska enligt mannen ha förverkligats genom den mat hans brors hustru serverade honom strax före mordet.

– Han tror att han har blivit utsatt för något slags förbannelse eller besvärjelse. Det är hans förklaring till gärningen, sa åklagaren Maria Gylder strax innan huvudförhandlingarna inleddes.

37-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och enligt utlåtandet har han en allvarlig psykisk störning med paranoida föreställningar.

Men även om knivattacken skedde utifrån vanföreställningar om att han utsatts för trolldom var mannen fullt medveten om vad han gjorde, anser tingsrätten.

Lokaltidningen Mitt i har förgäves försökt nå mannens advokat.