Ordförande själv dömd för brott

Brottsofferjouren erbjuder vittnesstöd på tingsrätten.
Brottsofferjouren erbjuder vittnesstöd på tingsrätten.
Sven-Erik Alhem, Brottsofferjouren Sveriges ordförande
Sven-Erik Alhem, Brottsofferjouren Sveriges ordförande
Brottsofferjouren Innerstaden-Lidingös styrelseordförande har själv dömts för grov förskingring, bokföringsbrott och mened.

Nu tar Michael Mittelton time out.

Lidingö

Brottsofferjouren arbetar för att ge stöd till brottsoffer och personer som ska vittna i domstol. Men Mitt i Lidingö kan i dag avslöja att styrelseordföranden för Brottsofferjouren Innerstaden-Lidingö, Gotland och Norrort, Michael Mittelton, själv är dömd för flera allvarliga brott.

I oktober 2014 dömdes han till villkorlig dom och 120 dagsböter för grov förskingring. Brottet begicks när Michael Mittelton, som är jurist, var god man åt en äldre man i Åtvidaberg 2007–2009.

I domen framgår det att Michael Mittelton tog ut 425 000 kronor från den äldre mannens konto utan att redovisa det. Mittelton lånade senare ut pengarna till olika investeringsprojekt. Han berättar i förhör att han flera gånger förmedlade lånen i kontanter. Vid ett tillfälle överförde han ett kontant lån på motsvarande 100 000 kronor i euro i Barcelona till en person som investerade i parkeringsplatser i Spanien.

Tingsrätten skriver i domen att hanteringen av den äldre mannens ekonomi inneburit vinning för Michael Mittelton och risk för en betydande förlust för den äldre mannen. När domen föll satt Mittelton redan som ordförande för Brottsofferjouren Innerstaden-Lidingö, Norrort och Gotland.

Längre tillbaka i tiden är Michael Mittelton, som i dag är 70 år gammal, dömd för flera andra brott. 2010 fälldes han för bokföringsbrott och 2006 dömde Svea hovrätt honom till 4 månaders fängelse för mened.

När Mitt i ringer upp Michael Mittelton säger han att han gått vidare.

– Det här är inget som jag är stolt över. Samtidigt kan jag inte gräma mig över det. Jag kan konstatera att så var det då och nu är det annat.

När det gällde domen för grov förskingring försvarar Michael Mittelton sitt handlande.

– Jag tycker fortfarande inte det var helt galet. Jag lånade ut pengar från boet mot ränta på kommersiell basis och jag menar att det var en bättre affär för min huvudman. Det försvann inte en krona.

Brottsofferjouren har fyra ledord som sammanfattar organisationens värdegrund – empatisk, engagerad, trovärdig och ansvarkännande.

Tycker du att ditt handlande stämmer överens med de här ledorden?

– Inte tidigare. Det klingar inte bra men det var då. Händelsen inträffade för ganska länge sedan.

För Brottsofferjouren är bidrag från kommunerna avgörande för verksamheten. 2015 bidrog Lidingö stad med 30 000 kronor till brottsofferjourens verksamhet. Mest av kommunerna i länet (förutom Stockholms stad) bidrog Nacka kommun med, närmare 380 000 kronor 2015. Ansökan till kommunerna undertecknas av Michael Mittelton, och besluten om att bevilja bidragen tas av socialnämnden i respektive kommun.

Michael Mitteltons tidigare domar har också blivit en fråga för den centrala organisationen Brottsofferjouren Sverige. Sven-Eric Alhem, som är förbundsordförande, säger att man inte kände till Mitteltons domar.

– De domar som nu har kommit oss till del rör viktiga anseende- och förtroendefrågor, säger Sven-Eric Alhem.

Frågan kommer nu att tas upp på nästa ordinarie sammanträde i förbundsstyrelsen som hålls den 9 mars.

I söndags hade Brottsofferjouren Innerstaden-Lidingö, Norrort och Gotland ett extrainkallat krismöte med anledning av Mitt i:s avslöjande. På egen begäran blev Michael Mittelton beviljad time out.

– Det innebär att han inte kommer att ha något alls med Brottsofferjouren att göra under tiden, säger Inger Withalisson, vice ordförande i Brottsofferjouren Innerstaden-Lidingö, norrort och Gotland.

Fakta

Här är Michael Mitteltons alla domar

30 oktober 2014: Grov förskingring, Linköpings tingsrätt. Påföljd: Villkorlig dom och 120 dagsböter.

4 maj 2010: Bok­föringsbrott. Påföljd: Villkorlig dom och 40 dagsböter.

17 mars 2006: ­Mened, Svea hovrätt. Påföljd: Fängelse i 4 månader. ­Straffet avtjänades med fotboja.