ANNONS

PRO:s ordförande till Stockholms äldre: ”Måste skärpa oss”

PRO:s ordförande Christina Tallberg
Pensionärer måste lyssna och stanna hemma, det menar Christina Tallberg.
I stället för att tänka på sig själva – gör som myndigheterna säger. Det är det raka beskedet från PRO:s ordförande Christina Tallberg till Stockholms äldre.
– Nu måste vi pensionärer också lyssna. Vi måste skärpa oss helt enkelt.
ANNONS

– Det här är allvarlig.

Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO har fullt upp. För att föregå med gott exempel sitter hon hemma och pratar i telefon, träffar folk via videokonferens och jobbar med att nå ut till organisationens 320 000 medlemmar.

– Jag har redan skickat ut två brev. Vår rekommendation är att man absolut håller sig till Folkhälsomyndighetens råd om få sociala kontakter. Stanna hemma just nu.

Ändå ser vi pensionärer överallt, på stan, i affären, på gymmet i och på lunchrestauranger…

– Folk verkar inte riktigt förstå allvaret i en allmän smittspridning. Men det är dumheter: vi som fortfarande är pigga kan smitta andra, eller bli sjuka själv och belasta vården helt i onödan. Vi måste skärpa oss helt enkelt, samhället skulle inte mobilisera sig såhär om hotet inte var på riktigt.

– Man säger ofta att folk ska lyssna på oss som är äldre för vi har så mycket erfarenhet. Men de flesta av oss är inte smittskyddsexperter. Nu måste vi pensionärer också lyssna – på dem som kan.

Svårt att nå ut till de äldre

Alexandra Posacki är ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF, i Farsta. Där har man ställt in alla evenemang och aktiviteter till och med slutet av april. Samtidigt är det svårt att nå ut med informationen, eftersom flera av medlemmarna inte har tillgång till datorer.

– De vi kan kommunicera med är de som har mobiler och de med mejl. Det vi har kommunicerat är att de aktiviteter som varit under månaden har ställts in på grund av coronaviruset, eftersom vi inte ska ha samlingar. Vi har inte haft någonting sedan mitten på mars, inga aktiviteter över huvud taget. Vi har talat om att de som har bokat upp sig på de här aktiviteterna ska vänta med att betala till mitten av april. Då får de information av oss om det blir av eller inte.

Uppmanar ni era medlemmar att stanna hemma och undvika att träffas?

ANNONS

– Nej, det gör vi inte. Utgångspunkten är att man följer vad man säger från myndigheterna, något annat går vi inte ut med. Från centralt håll kanske det kommer, i så fall kommer vi vidarebefordra det.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.