Ny ordförande för SD – då får Valtersson sparken

I fyra år efter att han uteslutits ur SD kunde han jobba som politisk sekreterare i Sollentuna. Men i dag slutar Mikael Valtersson.
I fyra år efter att han uteslutits ur SD kunde han jobba som politisk sekreterare i Sollentuna. Men i dag slutar Mikael Valtersson.
Sedan den tidigare ordföranden för SD i Sollentuna uteslutits ur partiet har nu även Mikael Valtersson fått gå.
Valtersson uteslöts ur partiet redan 2015 men fortsatte ändå lokalt som politisk sekreterare.
I dag avslutas hans tjänst.

Det var för en månad sedan som partiet beslöt att utesluta Mikael Stigenberg. Därmed förlorade han också sitt uppdrag som ordförande för SD i Sollentuna. Han ersätts av den tillförordnade ordföranden Bo Ehlin.

Att Stigenberg petades kom inte som någon överraskning. Bakgrunden är hans ovilja att på partiets uppmaning göra sig av med den politiska sekreteraren Mikael Valtersson. Den senare  var SD:s kanslichef i riksdagen 2010–12 men uteslöts ur partiet redan 2015. Orsaken var bland annat kopplingar till tongivande högerextremister och personer med band till ryska ultranationalister samt att han spridit nazistisk och antisemitisk propaganda. 

Ändå kunde han fortsätta med sina lokala uppdrag som politisk sekreterare dels i Haninge, dels i Sollentuna. Något som Mitt i kunde avslöja i februari.

Det fick partiet att kräva hans avgång. I Sollentuna trotsade dock gruppledaren Mikael Stigenberg partipiskan, eftersom han inte ansåg att Valtersson högerextrema prassel var så allvarligt.

Till sist sinade tålamodet centralt och Stigenberg uteslöts i slutet av juni. Tillförordnad ordförande blev alltså Bo Ehlin, som genast såg till att avsluta Valterssons uppdrag som politisk sekreterare.

Därmed är Mikael Valtersson inte längre politisk sekreterare hos er?

Han slutar i dag, faktiskt. Det är ju en månads uppsägningstid. Men i princip har han inte tjänstgjort under sommaren mer än att han städat ur sitt rum, säger Bo Ehlin.

Blir det en annan inriktning på er politik i Sollentuna nu?

Vi följer vårt politiska program och de frågor vi tycker är viktiga.

Bo Ehlin

Mikael Stigenberg stannar i Sollentunapolitiken som politisk vilde. Han behåller därmed sina uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och valnämnden. Stigenberg är även i ledamot i regionfullmäktige och i trafiknämnden.

Kommer du att vara kvar där också? 

– Som jag sagt tidigare är det här ganska nytt, så vi får se vad som händer. Jag får känna in vad som känns rätt.