ANNONS

Ordkriget om villa Marieborg fortsätter

Bilden visar enligt Sisab spår efter hussvamp.
Bilden visar enligt Sisab spår efter hussvamp.
Villa Marieborg, byggd 1902.
Villa Marieborg, byggd 1902.
Striden mellan Farsta hembygdsförening och Sisab fortsätter, angående rivningshotade villa Marieborg i Farsta strand.
ANNONS

Mitt i Söderort skrev i förra veckan om kommunala fastighetsbolaget Sisabs planer på att riva den sekelgamla villa Marieborg i Farsta strand.

Då hembygdsföreningen har protesterat högljutt mot rivningsplanerna – ledamoten Hans Ahlgren kallade Sisab för ”kulturmördare av värsta sort” och menade att bolaget överdriver husets skador – har Sisab nu gått ut med bilder inifrån villan. Bilderna visar spår av både hussvamp, röta och mögel.

”Det är inte rötan eller möglet som är det största problemet. Tyvärr så är huset angripet av hussvamp och i en sådan omfattning att besiktningsmannen som vi kallade in bedömer huset som osäkert. Vi kan inte garantera en säker miljö för barn eller personal”, skriver Thomas Bergsell, pressansvarig på Sisab, i ett mejl som gått ut till både hembygdsföreningen, tidningar och politiker.

Huset har de senaste åren fungerat som förskola men står nu tomt. Sisab vill bygga en ny förskola i stället för att behålla huset.

”Er uppgift är tydligen att bygga nya stora dagis. Hembygdsföreningens uppgift att värna om historien. Är man med i hembygdsföreningen sedan 20 år och kan historiken bakom huset väl är det lätt att känna förtvivlan”, skriver Hans Ahlgren i ett svar.

Han skickar även med en kritisk fråga om hur Sisab har skött underhållet av huset.

”Varför har ni lämnat Marieborg utan underhåll så många år? Misstanken att ni väntat in detta ligger faktiskt inte långt borta.”

Mitt i ringde upp Thomas Bergsell och frågade hur han ser på underhållet av huset, som Sisab ägt sen 2005.

– Sedan dess har vi bara gjort småunderhåll men vi visste att det behövdes en större renovering. Däremot har det aldrig funnits någon misstanke att det skulle vara så stora skador, säger han.

ANNONS

Beslutet om eventuell rivning av huset tas av politikerna i stadsbyggnadsnämnden.

Läs mer: http://mitti.se/upprort-efter-rivningshot-mot-villa/?tag=farstaskondal

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.