ANNONS

127-festivalen modell för event i Bandhagen

Issam Hariri är ansvarig för Bäckahagens skola rastaktiviteter.
Issam Hariri vill att festivalen ska växa och bli lite som 127-festivalen i Skärholmen.
I sommar är det premiär för Bäckaeventet - en festival för lågstadieelever i Bandhagen.
Förebilden är 127-festivalen i Skärholmen
– Så småningom vill jag att det ska bli en festival för alla barn och unga i stadsdelen, säger fritidspedagogen Issam Hariri.
ANNONS

Lågstadieeleverna på Bäckahagens skola får avsluta sommarlovet – eller kickstarta hösten – med en tvådagars festival på fotbollsplanen intill skolan.

– Det kommer att bli lite som en kick off, säger fritidspedagogen Issam Hariri, som har tagit initiativet till festivalen.

Halva fotbollsplanen kommer att täckas av en stor hoppborg som är som en uppblåsbar hinderbana. Enskede IK, Hammarbygymnasterna, en dansförening och någon brottarförening kommer att bjudas in så att barnen kan spela fotboll, prova på gymnastik, dans eller brottning. Dessutom kommer det att finnas ett tält där barnen kan pyssla och göra ansiktsmålning. Några allsvenska fotbollsspelare kommer också att gästa festivalen.

Barnen rör sig mindre på loven

Som Mitt i tidigare har berättat arbetar Bäckahagens skola mycket med rörelse i både undervisning och på raster.

– Många elever har svårt att hitta tillbaka till sitt rätta jag efter ett långt sommarlov. En enkätundersöknig som skolan har gjort visar att nästan häften av barnen rör sig mindre på lov än när de går i skolan. För en del elever är skolan som ett hem. Det är ett socioekonomiskt utsatt område och många barn har kanske inte möjlighet till aktiviteter på sommarlovet. Därför vill vi att de ska få två heldagar med aktivitet och rörelse innan skolan börjar, säger Issam Hariri.

ANNONS

Vill att festivalen växer

Förebilden är 127-festivalen i Skärholmen, där Issam Hariri har vuxit upp och fortfarande bor. Hans ena syster var med och startade festivalen och en annan syster har startat 127 sisters för tjejer.

Mitt mål är att det så småningom ska bli en festival för alla barn och ungdomar i stadsdelen.

Issam Hariri.

– Jag har varit med från början som fotbollsledare och aktivitetsledare. 127-festivalen började också enkelt på liknande sätt. Jag vill att det här ska växa och kanske bli en vecka nästa år och två veckor året därpå. Mitt mål är att det så småningom ska bli en festival för alla barn och ungdomar i stadsdelen, säger Issam Hariri.

Precis som på 127-festivalen kommer även fältare och lokalpolisen att bjudas in.

Allt är gratis och barnen bjuds på mat och dryck. Festivalen äger rum den 9-10 augusti.

– Det blir ett bra sätt att med lek komma in i skolan igen. Eleverna får träffa alla kompisar och personalen några dagar innan skolan börjar, säger Issam Hariri.