ANNONS

De ordnar fotbollscup till Mahmouds minne

Fryshuset-Mahmoud cup
Micael Henriquez och Navid Ghafouri ordnar en fotbollscup till Mahmoud Alizades minne.
Den 25 februari anordnar Fryshuset en cup i inomhusfotboll till minne av Mahmoud Alizade som mördades på Enskede gårds gymnasium i december.
– Vi vill hedra hans minne och samtidigt ta avstånd från våldet, säger Micael Henriquez.
ANNONS

Den 13 december knivhöggs Mahmoud till döds på Enskede gårds gymnasium. Dagen efter hölls en minnesstund för honom på skolan där hundratals samlades.

Nu arrangerar Fryshusets verksamhet Brobyggarna en cup i inomhusfotboll till hans minne; Mahmoud memorial cup.

– Han hängde mycket här och han tyckte mycket om fotboll. Vi vill hedra hans minne och ta avstånd från våldet, säger ungdomsledaren Micael Henriquez, som ordnar cupen tillsammans med Navid Ghafouri.

Han gjorde ett jättefint och starkt intryck på mig. Det var en väldigt sorglig dag när jag fick höra vad som hänt honom. Jag blev chockad.

Micael Henriuez.

Micael Henriquez träffade Mahmoud Alizade hösten 2015 när han höll i en utbildning som heter ”Att leva i Sverige”.

– Han gjorde ett jättefint och starkt intryck på mig. Han var väldigt öppen med sina känslor, att han saknade sin familj. Samtidigt var han positiv och optimistisk och ville visa mig nya ord som han hade lärt sig. Det var en väldigt sorglig dag när jag fick höra vad som hänt honom. Jag blev chockad, säger Micael Henriuez.

Han berättar att Mahmoud hängde mycket på Fryshuset i början och deltog i olika aktiviteter. Sedan kom han in i skolan och hittade andra aktiviteter. Men när Fryshuset startade ett spontanfotbollslag kom han tillbaka och spelade med laget varje onsdagskväll.

Att valet föll på fotboll när de ville hedra hans minne var därför självklart.

– Vi kände starkt att vi ville göra något för honom, han var så aktiv hos oss. Och vi vet att fotboll var ett jättestort intresse hos honom.

Kan bli återkommande

Mahmoud memorial cup äger rum söndagen den 25 februari mellan klockan 11 och 16.

– Vi vänder oss i första hand till nyanlända, men inte bara ensamkommande. Alla är välkomna, det kommer säkert en del etablerade svenska ungdomar också. Vi kommer att dela upp lagen på plats så man behöver inte anmäla ett helt lag. Vi vill blanda så kanske man träffar nya vänner säger Navid Ghafouri.

Den som är intresserad av att vara med bör föranmäla sig via mejl, men om några dyker upp utan att ha anmält sig försöker de lösa det ändå. Det finns palts för 56 deltagare fördelat på 8 lag.

Vi kommer självklart ha en tyst minut för Mahmoud. Annars ska vi fokusera på att ha roligt och samtidigt göra det till en bra grej.

Navid Ghafouri

Det blir ett gruppspel och ett slutspel och alla som är med får varsin t-shirt och en medalj.

– Vi kommer självklart ha en tyst minut för Mahmoud. Annars ska vi fokusera på att ha roligt och samtidigt göra det till en bra grej, säger Navid Ghafouri.

Kommer det att bli en återkommande cup?

– Vi har diskuterat det. Vid vet att det finns en liknande i Rinkeby eller Tensta som är återkommande varje år. Utgångspunkten är att vi kör den första turneringen och sedan utvärderar vi och ser hur vi vill göra framöver.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.