Ordnar poesi i dagarna tre

Madeleine Grive är chefredaktör för 10tal. I veckan arrangerar tidningen en poesifestival med temat ”gurlesque”.
Madeleine Grive är chefredaktör för 10tal. I veckan arrangerar tidningen en poesifestival med temat ”gurlesque”.
Det är dags för poesi­festival igen. I kväll intas Södra teatern av svenska och internationella poet­stjärnor, dansare och skådespelare.

Tidskriften 10tal arrangerar och bakom den finns Vasastadsbon och chefredaktören Madeleine Grive.

Inte bara hon förstås – 10tal är också en redaktion, en ideell förening och en tio personer stark evenemangsgrupp som ser till att stans poesi- och litteraturintresserade i veckan ska få i sig massiva doser lyrik.

I kväll peakar det på Södra teatern med namn som Dolores Dorantes, Lara Glenum, Kim Yideum och Joelle McSweeney. För alla oss som inte känner till dem förklarar Madeleine Grive att de är representanter för det gurleska, en strömning som hon och redaktionen snabbt bestämde sig för att uppmärksamma när de fick upp ögonen för den.

Så vad är det då?

– En tendens i amerikansk samtidslitteratur. Ordet myntades 2001 av poeten Arielle Greenberg som hade fått syn på att många kvinnor skrev om söta saker som My Little Pony, paljetter, gosedjur och rosetter. Men de blandade det med äckel, blod och våldsamheter. Hon såg att de bjöd patriarkatet motstånd samtidigt som de bejakade att vara kvinna. Gurlesque har kallats för en revolution i klänning och rosett.

Hon räcker mig en gurlesque-antologi och jag läser en dikt av Lara Glenum. Det är text med ett slags rockattack som får en att tänka på larmande elgitarrer. Text som lika gärna skulle kunna sjungas ut av en arg sångerska som deklameras från ett podium.

Årets poesifestival är den sjuttonde som 10tal anordnar och samtidigt släpps ett nytt nummer med gurlesque som tema.

Det har genom åren blivit många temanummer. Väggarna i Madeleine Grives chefredaktörsrum är täckta av inramade omslag som vittnar om tidskriftens 33-åriga historia.

Däribland det Japannummer från 90-talet där den i dag hajpade Haruki Murakami introducerades för en svensk läsekrets, liksom Nobelpristagaren Kenzaburo Oe. ”Vi får kanske inte cred just när vi gör sådant, för när det sedan slår igenom är vi redan någon annanstans”, konstaterar hon.

Allt började med en grupp ambitiösa litteraturstudenter ute på Frescati. Tillsammans med läraren Björn Julén ägnade de ett år åt att smida sina planer innan det första numret av 80tal kom. Redaktionsmötena ägde rum i deras hem och ofta blev det hos författaren Johan Günther på Högbergsgatan.

– Hos Stellan Skarsgård hade vi alltid fest, han bodde en trappa ned och var väldigt litteraturintresserad. Redaktionsarbetet sköttes mycket vid köksborden och ibland blev det inte mer arbetat än att vi bestämde vilka artiklar vi ville ha med.

I dag är arbetet mer forma­liserat. Men fortfarande jobbar hon mycket.

– Min man brukar säga ”10tal never sleeps”. Alltid är det någon som är vaken som jag är i kontakt med. Förut var det via fax, nu är det via mejl och det är lite tystare. Jag behöver inte prata i telefon på nätterna som jag gjorde förr.

Gurlesque har kallats för en revolution i klänning och rosett.Madeleine Grive

Fakta

Båda barnen pluggar musik

Namn: Madeleine Grive.

Ålder: 58 år.

Familj: Man och två barn. Siri, 16, går på Södra Latins musiklinje. Ruben, 19, på Birkagårdens klassiska musiklinje.

Bor: Lägenhet på Sveavägen, ett kvarter från redaktionen på Surbrunnsgatan.

Gör: Chefredaktör på tidskriften 10tal.

Aktuell: Anordnar tidskriftens 17:e poesi­festival som pågår till och med torsdag.