Här kan hemlösa få en klippning

Södersalongen Michael & Frisörerna och Frisyr i Märsta tog med sina saxar till Medis.
Södersalongen Michael & Frisörerna och Frisyr i Märsta tog med sina saxar till Medis.
Varje månad samlar Jessica ihop kläder i scoutstugan i Väsby för att dela ut till hemlösa. I helgen slog hon på stort, då fick hon ett gäng frisörer att erbjuda gratis klippning på Medborgarplatsen.

Jessica Henriks Hagman, Volontärt Initiativ.

Varför ville du engagera dig för hemlösa?

– Man mår bra av att hjälpa andra. Genom att engagera mig för hemlösa kan jag vara en del av hela processen. Jag kan själv vara på plats och se att hjälpen kommer fram, säger Jessica Henriks Hagman.

Efter att en vän gillat föreningen Vi, Volontärt initiativ, på Facebook blev Jessica Henriks Hagman nyfiken och kollade in deras sida. Nu är det drygt ett år sen hon blev medlem och volontär i föreningen.

Vad brukar du göra som volontär?

– En gång i månaden delar vi ut mat, matlådor, nya kläder och hygienartiklar på medborgarplatsen.

I helgen drog utdelningen extra mycket besökare. Då var det nämligen inte bara mat och kläder som erbjöds. Ett stort gäng frisörer erbjöd nämligen gratis klippning.

– Det bästa är att se alla våra vänner som blir så glada och stolta av att få en ny sommarfrilla. Det är inte bara frisyren utan möjligheten att bli sedd och ompysslad, säger Jessica.

Jessica Henriks Hagman frågade Krister Jansson om det skulle bli skönt att bli ompysslad när han satte sig i stolen. ”Nu ska de få ta rubbet!” Löd hans svar.

Idén fick hon för två år sen när son såg ett Youtubeklipp med en amerikansk frisör som tog med sin sax och gick ut på gatorna och erbjöd hemlösa en klippning.

Anders Lundqvist fick håret klippt och levererad några verser med rim till frisörerna.

– Det var så himla fint. Jag tänkte gud, det här måste jag fixa om jag har den möjligheten.

Och visst hade hon det. Med hjälp av vänner som driver egna frisörsalonger fick hon ihop ett gäng frisörer redan för ett år sen. När det var dags för den andra upplagan i år fick frisörerna även med sig paket med bland annat schampo och balsam som delades ut.

– Det var riktigt uppskattat. Men några herrar som ville klippa sig kort sa bara ”nej det där är inte för mig” och tyckte att vi skulle ge det till någon som behövde det mer.

Två gånger i månaden har föreningen insamlingar av kläder i scoutstugan i Väsby. Tidigare trängde volontärerna in kläderna hemma. Men en bekant till Jessica som var engagerad i scoutkåren erbjöd utrymme för att förvara kläder. Scoutföreningen har också engagerat sig mycket bland annat genom att baka till utdelnignarna.

En gång i månade delar Volontärt initiativ ut mat och kläder på medborgarplatsen till stadens hemlösa.