ANNONS

Nu ordnas demonstration mot tiggeriförbudet

förslag tiggeriförbud
Tiggeriförbud föreslås på Lidingö.
Att förbjuda tiggeri är ett slag i luften menar nya gruppen "Initiativet mot tiggeriförbud på Lidingö"
– Politiken missbrukar ordningslagen för att lagstifta mot en utsatt och specifik kulturell grupp, säger Martin Norrby, initiativtagare i ett pressmeddelande.
ANNONS

Tidigt på fredagskvällen meddelade en ny lokal gruppering att man planerar en demonstration mot det föreslagna tiggeriförbudet på Lidingö.  Gruppen kallar sig ”Initiativet mot tiggeriförbud på Lidingö” och har enligt sitt pressmeddelande stöd från olika lokala organisationer och allmänhet.

Slår mot utsatta

– Att be om hjälp är inget brott. Ett förbud slår hårdast mot de mest utsatta. Istället borde vi lägga resurser på förebyggande arbete, säger Martin Norrby, initiativtagare till demonstrationen

Han är också ordförande för Liberala Ungdomsförbundet  på Lidingö.

Fel lagstifta mot viss kulturell grupp

Initiativet kommer att synas redan på nu på måndag då de ska dela ut flyers till allmänheten i Ropsten och i Lidingö centrum.

– Ett förbud är bara ett slag i luften och kommer inte hjälpa de som behöver stöd mest. Dessutom så missbrukar politiken ordningslagen för att lagstifta mot en utsatt och specifik kulturell grupp, säger Martin Norrby i pressmeddelandet.

…slår hårdast mot de mest utsatta

Själva demonstrationen äger rum under Lidingöloppshelgen, 28 september.

– Då samlas vi i Lidingö centrum och alla Lidingöbor som vill visa sitt stöd för utsatta människor är välkomna att delta, säger Martin Norrby.

En röst åt ena eller andra hållet kan avgöra

30 september avgörs frågan om tiggeriförbud i Lidingös kommunfullmäktige. Blir det ja blir Lidingö den första stockholmskommunen som inför tiggeriförbud. Baserat på mandatfördelning i fullmäktige är den bara en röst som skiljer ja-sidan från nej-sidan – till ja-sidans fördel.

ANNONS

I sociala medier har Lidingöbor både uttryckt stöd för förbudet och kritik mot det.