Ordningsvakt döms till fängelse – våldtog kvinnor vid Stureplan

Tommy Zethraeus,
Ordningsvakten våldtog kvinnor under arbetstid.
En ordningsvakt vid Stureplan anklagade kvinnor för att ha knarkat. Därefter missbrukade han sin position och våldtog kvinnorna under arbetstid. Nu döms 26-åringen till tre års fängelse, skriver DN.

Mannen som varit anställt på flera krogar vid Stureplan har vid flera tillfällen, under arbetstid, gått fram till kvinnor och anklagat dem för att ha använt knark. Därefter har den 26-åriga mannen krävt sexuella motprestationer.

Det slog Stockholms tingsrätt fast under onsdagen, rapporterar DN.

Enligt domen har ordningsvakten försökt använda sig av metoden vid tre tillfällen.

Utpressade kvinnor under arbetstid

I januari förra året försökte mannen utpressa en kvinna på Stureplanskrogen han då jobbade på. Kvinnan erkände för ordningsvakten att hon hade använt knark en gång. Då ska mannen ha sagt ”Vi har ett problem.” till kvinnan.

Därefter ska mannen ha hotat med att gå till polisen samt att se till att kvinnan skulle bli utkastad från utbildningen hon gick. Enligt kvinnan framgick det att ordningsvakten ville ha sex med henne som en motprestation.

Kvinnan lovade att komma till honom senare under kvällen, vilket hon inte gjorde – i stället kontaktade hon krogen och informerade om ordningsvaktens beteende.

Hände igen – bara veckor senare

Några veckor senare utsattes ännu en kvinna för samma typ av utpressning av ordningsvakten.

Mannen hotade med att anmäla kvinnan för narkotikabrott. I utbyte mot att inte anmäla henne krävde han oralsex av kvinnan på en toalett.

Kvinnan säger i rätten att hon gav mannen oralsex och att hon var ”upprörd och chockad” efteråt.

Mannen själv säger att han inte har något minne av kvällen eller händelsen.

I november våldtog ordningsvakten ännu en kvinna när han jobbade på en annan krog vid Stureplan, enligt domen. Mannen ska ha fört kvinnan till en trapphall, därefter ska han ha tagit upp en kondom ur sina arbetsbyxor och våldtagit henne.

Döms för två fall av våldtäkt

Han döms för två fall av våldtäkt, och två fall av tjänstefel.

Mannen döms till tre års fängelse. Han ska även betala 5.000 kronor i skadestånd till kvinnan i fallet i januari 2018 samt 115.000 kronor var till kvinnorna i de två andra fallen.