ANNONS

Antalet ordningsvakter i Stockholm har fyrdubblats sedan valet

Ordningsvakter Erik Slottner (KD)
I slutet av 2019 ska sammanlagt 100 ordningsvakter vara anlitade av staden.
Ordningsvakter.
Ordningsvakter.
Ordningsvakter.
Ordningsvakter.
Tryggheten i stadsdelarna var en av läsarnas viktigaste frågor inför valet 2018.
Alliansen ville storsatsa på ordningsvakter, fler kameror och att ljusa upp otrygga platser. När Mitt i ett år senare granskar vad som hänt har några förslag blivit verklighet – men med andra har inte mycket hänt.
ANNONS

Förutom fler kameror, ordningsvakter och upplysta miljöer ville Alliansen även se fler poliser i Stockholm.

Några fler poliser har det inte blivit – men storsatsningen på ordningsvakter har genomförts av det grönblåa styret.

70 miljoner till fler ordningsvakter

Under året har majoriteten lagt 70 miljoner på satsningen som gjort att 18 ordningsvakter nu blivit drygt 80 – men planen är att de i slutet av 2019 ska vara 100.

Majoriteten har också ansökt om fler så kallade LOV 3-områden, där ordningsvakter får lov att ingripa.

– Vi har gått från 14 LOV 3-områden till 25 och ytterligare 13 ligger och väntar på besked från polisen, säger trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD) till Mitt i.

Fakta

LOV 3-områden

Stadens kommunala ordningsvakter har endast befogenhet att verka på specifika platser förordnade av polisen, så kallade LOV 3-områden.

Genom ett gemensamt anropningssystem med polisen kan vakterna rycka ut och komplettera polisen när brott begåtts eller där ordningsstörningar sker.

Källa: Stockholms stad

Har startat trygghetsutskott

Förutom storsatsningen på ordningsvakter har majoriteten även startat ett trygghetsutskott där stadsdelarna i Stockholm får ansöka om pengar från trygghetsfonden.

Under året har utskottet bland annat fördelat pengarna till att sätta upp belysning i parker, placera ut trafikhinder mot olovliga körningar och installera ljudlarm vid förskolor för att motverka narkotikahandel.

Inget stöd i lagen för utegångsförbud

Innan valet sa Erik Slottner (KD) till Mitt i att hans eget parti ville införa utegångsförbud på vissa tider och platser för unga som begått brott. Det har inte blivit av.

– Det finns i nuläget ingen möjlighet till utegångsförbud på det sättet, eftersom lagstiftningen inte håller för det, säger han till Mitt i.

Erik Slottner (KD) ville också se en trygghetsjour för företagare. Förslaget har ännu inte genomförts, men frågan utreds just nu av staden.

Äldre- och trygghetsborgarråd – Erik Slottner

Erik Slottner (KD) Foto: Anna Z Ek

Inga nya kameror i stadsdelarna

Första halvåret 2019 har ett tiotal kameror satts upp i kommunen, enligt polisen. Men ingen av dem har satts upp i vare sig Bromma, Västerort, Farsta, Hägersten, Liljeholmen eller Älvsjö.

Polisen räknar med att kunna sätta upp ett totalt 20-tal kameror i stadsdelarna under första halvåret 2020.

”Kommer få begränsad effekt”

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) tycker att satsningen på ordningsvakter är bra. Samtidigt är hon djupt bekymrad över de blågrönas prioriteringar.

– Satsningarna kommer att få begränsad effekt så länge finansborgarrådet prioriterar skattesänkningar och drar ner på fritidsaktiviteter, sommarjobb och andra åtgärder som inkluderar ungdomar och förebygger kriminalitet, säger hon till Mitt i.

 

Karin Wanngård (S). Foto: Pekka Pääkkö

 

Fakta

Så svarade partierna innan valet 2018

”Hur ska ni göra stadsdelarna tryggare?”

Anna König Jerlmyr (M):

– Fler lokala poliser med högre löner, fler ordningsvakter och trygghetskameror. Dna-märkning mot bostadsinbrott och en kraftsamling på otrygga platser med hjälp av fastighetsägare och handlare.

Daniel Helldén (MP):

– Rusta upp otrygga platser, stärka vuxennärvaron på stan, fler poliser och stärka det förebyggande arbetet genom fortsatta satsningar på skola och socialtjänst.

Lotta Edholm (L):

– Fler poliser i hela stan, minst 200 trygghetsvakter i otrygga centrum och en stärkt socialtjänst. Skräp och klotter föder otrygghet, så renhållningen måste förbättras.

Karin Ernlund (C):

– Fler poliser och väktare med god lokalkännedom. Stärkt samarbete i lokalsamhället för gemensamma trygghetssåtgärder och investeringar samt en tryggare stadsmiljö i form av ett levande stadsliv.

Erik Slottner (KD):

– Fler kommunala trygghetsvakter, fler kameror, upplysta miljöer, trygghetsjour för lokala företagare, ökade insatser mot narkotika, utegångsförbud på vissa tider och platser för unga som begått brott.

ANNONS