Inga ordningsvakter till Tantolunden

Svalt intresse från stadsdelsförvaltningen för att ha vakter i Tanto.
Svalt intresse från stadsdelsförvaltningen för att ha vakter i Tanto.
Tantolunden upplevs som otryggt på grund av gäng som stökar.
Tantolunden upplevs som otryggt på grund av gäng som stökar.
Stadsdelen säger nej till förslaget att sätta in ordningsvakter i Tantolunden.
Bra, tycker polisen – som vittnar om en lugnare sommar i parken.

Mitt i har vid flera tillfällen rapporterat om Tantolundens problem med oroligheter, knarkhandel och bråk i parken. Grannar och oppositionen har krävt krafttag för att stoppa stöket.

– Det är ett jätteproblem. Jag har bott vid parken i sju år och det är framför allt de senaste två åren som det har märkts en jätteförändring. Det känns otryggt att låta barnen gå själva genom Tanto. Polisen är här jätteofta. Men det är ändå inte tillräckligt, har en kvinna som bor granne med parken tidigare sagt till Mitt i.

I våras lade Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna förslaget om att staden skulle anställa ordningsvakter som skulle hålla styr i parken.

Men förslaget får nu inte backning av stadsdelsförvaltningen. Argumentet mot ordningsvakter är att brottsbekämpning inte anses vara en fråga för staden, utan i första hand ett polisiärt uppdrag.

Att det helt enkelt inte är stadens uppdrag att hålla ordning, utan att ansvaret ligger hos polisen.

Robert Kindroth arbetar som kommunpolis på Södermalm.

Polisen är i Tanto varje dag

Polisen patrullerar i Tantolunden dagligen, berättar Södermalms kommunpolis Robert Kindroth. Problemen är främst fylla och stök. Men årets sommar har upplevts som lugnare än tidigare, enligt Kindroth.

– Rent generellt är det inte lika många klagomål som det var förut, säger han.

En anledning till mindre missnöje kan vara att grupper som brukar stöka har flyttat längre in i parken – och därmed längre bort från flerbostadshusen.

Tycker du att det behövs ordningsvakter i Tanto?

– Nej, vi tycker att vi ska kunna klara av det här själva. Vi har tillsatt områdespoliser, har poliser som enbart jobbar med att fotpatrullera och har en narkotikagrupp. Vi har resurser som ska klara av det, om det inte skulle hända något som gör att vi måste prioritera om. Man ska kunna lita på polisen, säger Robert Kindroth.

Vill få bort parkbänkar

En Söderbo som också tröttnat på stöket har skrivit ett medborgarförslag med tre konkreta förslag för att få det lugnare i Tantolunden. Dels att införa parkvärdar, dels att plocka bort parkbänkarna i utkanten av parken och att sätta upp förbudsskyltar som gör det mer tydligt vad man får och inte får göra i parken.

Södermalms stadsdelsförvaltning säger nej till att införa parkvärdar, med motiveringen att det främst är polisens sak att hålla ordning. Att plocka bort parkbänkar vill man inte heller göra, då det ses som en exkluderande åtgärd.

Däremot ser man positivt på idén att sätta upp nya skyltar med info om ordningsregler, vilket kommer göras inom de närmsta åren.

Det är tillåtet att dricka alkohol i Tantolunden och i Drakenbergsparken, men inte på natten mellan klockan 00.00 och 07.00.