Organiserade ligor bakom inbrottsvåg

Danderyd har bland de dyraste villorna i Sverige
I Roslagen är villaområdena särskilt inbrottsdrabbade.
Inbrotten ökade i Roslagen under hösten och polisen misstänker att organiserade ligor ligger bakom. Därför drog man igång en specialsatsning. Flera gripanden har gjorts och stöldgods för hundratusentals kronor har hittats.
– Inbrotten har mer än halverats under den här satsningen, säger Per Åkermark, kommisarie i polisområde Täby.

Inbrotten ökar under senhösten. Särskilt i förmögna områden som Täby och Danderyd. I år var ökningen ovanligt kraftig, och även Österåker och Vallentuna, som tidigare varit mer förskonade, drabbades.

Enligt polisen är det flera av varandra oberoende ligor som ligger bakom brotten. Dessa opererar över hela Stockholmsområdet, och mycket av stöldgodset skickas utomlands.

– De skickar ofta gods via posten, vid flera husrannsakningar har vi hittat inlämningskvitton, säger Per Åkermark.

Fem gripna

För att få stopp på inbrottsvågen i Roslagen drog polisen igång en specialsatsning som pågick under fyra veckor. Sex poliser jobbade med frågan, samtidigt som man ökade närvaron av uniformerad personal i inbrottsdrabbade områden.

Det har gett resultat. Polisen fick ett tips om en tjuvgömma i Åkersberga, och vid en husrannsakan hittades en stor mängd stöldgods.

– Det var surfplattor, guldsmycken, märkesklockor och annat som är lätt att bära med sig. Hur mycket det är värt är svårt att säga, men det är höga belopp. I varje fall sexsiffriga, säger Per Åkermark.

Polisen har kunnat binda stöldgodset till minst sju inbrott i Täby och Danderyd. Under de fyra veckor som insatsen pågick greps fem personer. Samtliga är misstänkta för brott, men några åtal har inte inletts än.

LÄS MER:

Grannsamverkan hindrar tjuvar från att få fotfäste

Polisens första prioritet har dock inte varit att lagföra brottslingar, utan att få ned antalet inbrott. Det har man lyckats med. Under insatsen har inbrotten mer än halverats. Samtidigt har rapporter kommit in om att de har stigit i andra polisområden. Enligt Per Åkermark beror det att på att man lyckats tränga undan brottslingarna från Roslagen, och att de därmed börjat operera mer i andra områden. Därför är risken stor att de söker sig tillbaka.

– Vi kan inte nöja oss, utan måste fortsätta att jobba. Särskilt viktigt är vårt samarbete med grannstödsgrupper. Vårt polisområde är stort och vi kan inte göra allt själva, utan vi behöver att allmänheten tipsar oss och hjälper varandra att se om sina hus, säger Per Åkermark.