Origo hjälper unga mot familjevåld

På nyöppnade Origo kan unga som utsätts för hedersrelaterat våld eller hot få den hjälp de behöver.

Ett man bosatt i Järvaområdet utsatte sin sons hustru för våld vid flera tillfällen och dömdes nyligen i tingsrätten för grov misshandel till ett och ett halvt års fängelse. Den unga kvinnan ville skilja sig, vilket gjorde svärfadern rasande, enligt domen. Vid flera tillfällen ska han ha tagit strypgrepp på henne och misshandlat henne med tillhyggen.

Nu tar Stockholms stad krafttag mot hedersvåld och i fredags invigdes Origo, ett resurscentrum som ska arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck. Bakom satsningen ligger Operation kvinnofrid, som är ett samarbete mellan Stockholms stad, polisen och flera andra myndigheter.

– Vi ser att hedersrelaterade problem har vuxit och att många ungdomar i Sverige vill leva sina liv som sina klasskamrater, men kanske inte får för sin familj eller släktingar, säger Marie Ljungberg Schött (M), vikarierande socialborgarråd.

Hjälpen är olika från fall till fall och det kan handla om allt från terapi eller hjälp från polis- och åklagarväsendet till att någon helt enkelt ringer och pratar med släktingen.

Origo ligger på en hemlig plats i Stockholm. Ungdomar som vill ha hjälp kan ringa telefonnummer ­020-25 30 00, det finns även mer information på www.origostockholm.se.

Personalen på Origo har tystnadsplikt och man får vara anonym.

Vi ser att heders­rela­terade problem har vuxit.