Min lokala hjälte

Örjan Lid påstås ha styrt i egenintresse

Oppositionen kräver en extern granskning efter påståendena i tv att Örjan Lid (M) styrt politiker och tjänstemän för att gynna hustruns mångmiljonprojekt.

– Stämmer anklagelserna måste han lämna politiken, säger Jan Tingvall (V).

Turerna har varit många kring kommunalrådet Örjan Lid och hans intressen i det nybyggda bostadsområdet Påtåker. Hans fru Ulla Lid har tjänat mångmiljonbelopp på försäljningen av tomter där.

I TV4-nyheterna framfördes förra veckan anklagelser att Örjan Lid skulle ha påverkat tjänstemän för att gynna egna intressen och att han dessutom skulle ha påverkat politiker att rösta på ett visst sätt. Detta enligt moderatpolitikern Richard Gutenberg. Nu vill politiker inom oppositionen se en extern granskning av turerna kring Påtåker.

–- Skulle något eller båda dessa påståenden visa sig vara sanna anser vi att Örjan Lid bör ta konsekvenserna av sitt handlande och lämna sin post, säger Margareta Lundberg (MP).

– Jag skulle innerligen välkomna en utomstående granskning, säger Jaana Tilles (S).

De anser att Örjan Lids agerande inte är etiskt, även om det skulle vara juridiskt korrekt.

– Det är möjligt att inget är olagligt. Men det är oetiskt. De frågor som drivits i kommunen har gynnat Örjan och hans fru. Det är alldeles självklart, säger Margareta Lundberg.

Alliansen är dock inte intresserade av vidare granskning.

– Inga formella fel har gjorts, säger Elisabeth Rydström (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Enligt henne var Alliansen överens om att Örjan Lids starka ägarintressen i Påtåker skulle kunna hanteras politiskt när han tillträdde kommunalrådsposten 2006. Det har bland annat inneburit att Örjan Lid inte ska finnas med när beslut som tangerar påtåker fattas. Moderaten Richard Gutenbergs uppgifter om att moderatpolitiker uppmanats att rösta på ett visst sätt stämmer inte, enligt kommunfullmäktigeledamoten Parisa Liljestrand (M).

– Det har inte förekommit påverkan vad jag vet. Var och en är ju ansvarig för hur man röstar, säger hon.

Flera tjänstemän som Mitt i Vallentunasteget varit insatta i processen och som mitt i har pratat med är starkt kritiska till Örjan Lids agerande i Påtåkerfallet, vilket Mitt i Vallentunasteget tidigare rapporterat och som också framkommer i nyhetsinslaget från TV4.

Men få har velat framträda med namn, vilket gör anklagelserna svårare att föra i bevis. Flera personer som har slutat arbeta i kommunen finns kvar i samma bransch. Att uttala sig med namn i pressen skulle påverka dem negativt, tror några.

Mitt i Vallentunasteget har förgäves sökt Örjan Lid för en kommentar. Enligt kommunledningskontoret är han bortrest.