Örjan Lids kolleger tillbakavisar kritiken

Kommunalrådet Örjan Lid anklagades för korruption i ett tv-inslag. Nu bemöter fyra moderatpolitiker kritiken.

– Detta är inte sant, skriver de.

Turerna kring TV4:s inslag om bostadsområdet Påtåker har skapat oro i kommunhuset. I tv-kanalens nyhetsinslag för tre veckor sedan berättade några tjänstemän och politiker i Vallentuna om hur kommunfullmäktiges ordförande Örjan Lid pressat dem i byggärenden för att gynna hustruns, Ulla Lids, affärer vid bostadsområdet Påtåker.

Nu tar fyra moderata fullmäktigeledamöter sin chef i försvar. De anklagar TV4 för att sprida rena lögner.

”De beskyllningar TV4 har fört fram är felaktiga och det är med stor förvåning vi tagit del av sändningarna”, skriver de i ett pressmeddelande.

De menar att kommunen aldrig sagt nej till att planlägga Påtåker för bostäder och att beslutet att fortsätta bostadsbygget togs utan Örjan Lids inblandning. Beslutet ska ha tagits redan den 20 juni 2005, innan Örjan Lid fick posten som kommunfullmäktiges ordförande.

TV4, å andra sidan, hänvisar till detaljplanen som antogs 2008, två år efter att Örjan Lid blev kommunfullmäktigeordförande.

– Det finns bara ett slags beslut som kan ge rätten att stycka av så många tomter och bygga ett nytt bostadsområde, och det är en detaljplan. När detaljplanen antogs var Örjan Lid ordförande i fullmäktige, säger TV4:s reporter Håkan Enmark, som gjort inslagen.

Han påpekar också att samhällsbyggnadsnämnden avslog paret Lids ansökan om att bygga bostäder vid Påtåker så tidigt som 2003.

– Det är en ytterst märklig historieförvanskning när moderaterna i Vallentuna hävdar att kommunen aldrig avstyrkt bostäder i Påtåker. Samhällsbyggnadsnämnden sa ett rungande nej till Lids första ansökan. Strax därefter engagerade han sig i lokalpolitiken.

Örjan Lid vill inte närmare kommentera kritiken. När Mitt i kontaktar honom hänvisar han till de fyra moderaternas pressmeddelande.

– Jag tycker att det är bäst att de står för kommentarerna, eftersom de har varit med under alla turer i affären, det har inte jag, säger han.

Fakta

Lid fick nej för tio år sedan

Den 4 mars 2003 avslog samhällsbyggnadsnämnden paret Lids ansökan om att detaljplanera Påtåker.

2005 tog kommunfullmäktige ett nytt beslut om att planlägga Påtåker för bostäder.

Örjan Lid tillträdde kommunfullmäktigeposten 2006.

Två år senare, 2008, antogs detaljplanen för området.

Affären JO-anmäldes, men justitieombudsmannen valde att inte ta upp ärendet.