Ormbett kan vara dödliga

Ormbitne cairnterriern Buster kollas upp av Anna Bodegård Westling, veterinär på Djursjukhuset Albano.
Ormbitne cairnterriern Buster kollas upp av Anna Bodegård Westling, veterinär på Djursjukhuset Albano.
Snabbt som ögat hände det. Cairnterriern Buster hade otur och blev biten i halsen av en huggorm.

Han är inte ensam. Många hundar har blivit ormbitna under försommaren.

– Under en helg behandlade vi 17 ormbitna hundar och katter. Alla klarade sig, säger Anna Bodegård-Westling, Djursholmsbo och veterinär på djursjukhuset Albano.

I förra veckan besökte Mikael Larsson djursjukhuset med de båda cairnterrierna Buster, 5, och Tubbe 9. De kom direkt från lantstället i Roslagen.

– Jag höll på att jobba på tomten. Plötsligt hörde jag att det pep till men tänkte inte mer på det. Sedan märkte jag att Buster och Tubbe var loja. När de inte svarade på tilltal och verkade vara paralyserade förstod jag direkt, säger han.

Det blev bilfärd in till djursjukhuset i Danderyd. Hundarna hade blivit ormbitna i halsen, de fick smärtstillande och dropp och blev inlagda.

– Jag tordes inte säga något till hustrun först. Jag var rädd att få bassning för att jag inte hållit efter hundarna bättre. Buster är en champion som vi brukar ställa ut, säger Mikael Larsson.

Buster och Tubbe blev ormbitna även för två år sedan. Då var det allvarligare och de fick ormserum mot giftet. För sju år sedan dog familjens cairnterrier Basil efter ett ormbett.

– Då fick vi dessvärre fel information. Bettet satt i benet och efteråt var Basil ute och gick. Nu vet vi att hundar ska ta det lugnt efter ormbett.

När Basil kom till djursjukhuset var det för sent, han dog efter en vecka och räkningen gick på 43 000 kronor. En del betalades av försäkringsbolaget.

Anna Bodegård-Westling uppmanar hund- och kattägare att genast uppsöka veterinär om djuren blivit ormbitna. Efter bettet blir djuren oftast dämpade och efter någon halvtimme kan en svullnad kännas på det ormbitna stället.

– Djuren ska ta det lugnt efter ett huggormsbett. Små hundar kan man bära. Vi rekommenderar att de stannar hos oss i alla fall första dygnet, säger Anna Bodegård-Westling.

Hur mycket hunden eller katten blir påverkade beror på hur mycket gift de fått i sig. Njurpåverkan, och skador på lever och hjärta är biverkningar som kan inträda efter ett ormbett. Ormserum är ett motgift som ges till starkt påverkade djur.

Hon menar att många har en övertro på kortison som inflammationsdämpande medel vid ormbett.

Dödligheten hos ormbitna hundar ligger på 3,5 procent och det är farligast om de blir bitna i benen, på halsen eller i tungan.

Katter blir oftast bitna i benen och hundar i nosen.

Anna Bodegård vill slå ett slag för hund och kattförsäkringar.

– Behöver hunden eller katten ligga på intensivvårdsavdelning kan kostnaderna dra iväg, säger hon.

Fakta

Huggormen gillar att sola sig

En huggorm kan bli cirka 20 år.

Eftersom huggormar blir så gamla sker inga större förändringar i beståndet från det ena året till det andra.

När huggormar kommer fram efter vintern ligger de och solar, ofta flera samtidigt. Senare på sommaren är de mer utspridda.

Eftersom både människan, husdjur, och huggormen, gillar att vara ute i värmen på försommaren stöter de ibland på varandra.

Det är mycket ovanligt att människor dör av huggormsbett.

Huggormar är fridlysta.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet