Skogen flyttar in i söderorts blomsterurnor

Anna Johansson, landskapsarkitekt, och miljöborggarrådet Katarina Luhr (MP) på invigningen
Anna Johansson, landskapsarkitekt, och miljöborggarrådet Katarina Luhr (MP) på invigningen
Soliga gläntor och dunkla dungar har inspirerat till årets blomsterprogram – med tema skogen.
I söderort kommer blomsterarrangemangen att kunna ses på 42 platser.

Snön yrde i luften och snålblåsten drog i de späda plantorna. Men det hindrade inte att trädgårdsspadarna sattes i jorden för att inviga årets blomsterprogram, vilket skedde på Greta Garbos torg på Södermalm på torsdagen.

Blommorna sätts ut runt om i stan från och med nästa vecka. Nu på våren syns allt från ljusa och svarta penséer till röd alunrot och småblommig förgätmigej.

Penséer är en klassisk vårblomma, då den klarar minusgrader. I år blir de ljusa och svartlila i kulören.  Foto: Lisa Bonnichsen

Men till sommaren kommer årets tema – skogen – bli mera synligt. Ormbunkar, gräs och träd som tall, hägg och vårtbjörk kommer bland annat att fylla rabatterna.

– Vi har inspirerats av kontraster, som soliga gläntor och dunkla skogsdungar, säger Anna Johansson, landskapsarkitekt och projektledare för blomsterprogrammet.

Mest blomsterprakt innanför tullarna

Färgprakten kan ses i 800 urnor och 50 rabatter på nära 200 platser runt om i staden. Innerstan får betydligt störst del av kakan, (läs mer i faktarutan nedan).

– I innerstan finns det många torg och där rör det sig många människor, så där blir det naturligt att det blir fler planteringar. Men det är demokratiskt viktigt att det finns planteringar över hela staden, säger Anna Johansson.

blomsterurna 2019 blomsterprogrammet

Planteringarna har skötts av trafikkontoret de senaste tolv åren med ett gemensamt tema för hela staden. Innan dess var det mera spretigt hur det såg ut i de olika stadsdelarna. Foto: Lisa Bonnichsen

Viktigt för insekterna

Miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) tycker blomsterrabetterna är viktiga inte bara för syns skull, utan även för att ge pollen och mat till insekter som bin och fjärilar.

– Det är en bra strategi för den biologiska mångfalden med blommande urnor från tidig vår till sen höst, säger Katarina Luhr.

Planteringarna kostar skattebetalarna nio miljoner kronor. Är det värt pengarna?

– Jag tror att det är ett uppskattat inslag i staden, både från de som bor och från de som besöker den. Så ja, det tycker jag att det är, säger Katarina Luhr (MP).

Fakta

KARTOR: Här kan du se blomsterprakten nära dig.

Innerstan:

Södermalm: 32 platser.

Kungsholmen: 15 platser.

Vasastan: 12 platser.

Östermalm: 19 platser.

Gamla stan: 12 platser

Söderort:

42 platser.

Västerort:

29 platser.

Källa: Stockholms stad
Fakta

Tidigare fem års teman:

2018: Köksträdgården. Dekorativa bladgrönsaker och örter i tydliga rader.

2017. Per-Anders Fogelström. Romantiska och skira blommor.

2016: Ängen. Tema citrongult och lavendelblått.

2015: Smultronstället. Vita blommor och röda bär.

2014: Monets trädgård i Giverny. Tema violett och orange.

Källa: Stockholms stad